2015 április – talp alá valók

openairkert_nezokep_lakaskultura_2015_aprilisKert létesítése során a növényzet kialakítása mellett a kert másik nagy kérdésköre: Hová és milyen burkolatok válasszunk? Érdemes jól körüljárni ezt a témát, mert döntésünk hosszú időre meg fogja határozni a kert karakterét.

Míg egy-egy növényt viszonylag könnyen átültethetünk, mert néhány év múlva esetleg kinövi a helyét, vagy mert nem nyerte el tetszésünket, a kerti burkolatok esetében viszont már húsba – vagyis pénztárcába – vágó probléma egy elhamarkodott döntést helyrehozni.

openairkert_lakaskultura_2015_aprilis_burkolatok

Lakáskultúra cikk 2015 április – burkolatok

A kínálat óriási: a beton térkövek végeláthatatlan választéka mellett napjainkban újra egyre divatosabb a természetes vagy természetközelibb anyagok alkalmazása, mint a fa, a vágott vagy roppantott terméskövek, a zúzottkő vagy apró kavics felületek, vagy épp a terméskő kockakövek. Ha teljesen tanácstalanok vagyunk, néhány szempont figyelembevételével szűkíthetjük a kört:

1.: Milyen a ház stílusa? Milyen felületek fordulnak elő rajta?
2.: Milyen a kert jellege? Milyen karaktert szeretnénk hangsúlyozni a burkolattal? (…természetes? …modern? …mediterrá? …északi?)
3.: Milyen gyakran és intenzitással fogjuk használni az adott burkolt felületet?
4.: Milyen szín illik hozzánk? Szeretjük az erősebb kontrasztos hatásokat, vagy az egymáshoz simuló, hasonló árnyalatú felületeket preferáljuk?
5.: Milyen a személyes hozzáállásunk az anyagokhoz? Pl.: Ahogyan a lakásunkban, úgy a kertben is igyekszünk a természetes megjelenésű anyagok használatára, vagy inkább az épített jelleget szeretjük hangsúlyozni a környezetünkben?

Íme néhány példa a legáltalánosabb burkolattípusok közül:

FA
01. 10 cm vastag akácfa korongokból készült rusztikus kerti burkolat

Ez az egyik legtermészetesebb és legegyszerűbb, mégis mutatós és tartós burkolattípus. Érdemes legalább 8-10 cm-es korongokat használni, az ennél vékonyabbak idővel könnyen kettéhasadnak. Alapnak elegenő 10 cm tömörített murva réteg, és 1 cm ágyazóhomok. A fugaközöket kitölthetjük homokkal, de akár gyep is alkothatja a hézagokat.

TERMÉSKŐ
02. Andezit kiskockakő burkolat apró szemű zúzottkő fugával
03. Hasított terméskőből készült burkolat kerti pihenő körül
04. Hézagos terméskőburkolat

BETON TÉRKŐ
05. Zárt térkőburkolat
Mind a termésköveknél, mind a térköveknél sokszor merül fel kérdésként, hogy vajon betonalappal készítsük-e el a felületet, vagy elég a zúzottkő alap. A válasz erre az, hogy a 15-20 cm-es zúzottkő alap bőven elegendő az autóval használt felületek számára is. Ha az alap tisztességesen, 5 cm-es rétegenként meg van tömörítve, a 1,5-2 tonnás autók súlyát is elviseli süllyedés nélkül. Meglepő adat, hogy a zúzottkő alappal készült burkolatokon az esővíz 60-70 %-a átszivárog, így a felület vízelvezetésével is sokkal kevesebb problémánk lesz. Betonalappal készülő burkolat esetében ez a szám értelemszerűen 0 vagy 1-2 %, tehát a vízelvezetés nagy körültekintést igényel.
06. Téglakő
Megjelenésében nagyon hasonlít a téglára, anyag viszont beton, és a felső rétege színezett. Mediterrán hatású épületeknél közkedvelt burkolókő. Antikolt felületű változata is kapható.

ZÚZOTTKÖVEK, KAVICSFELÜLETEK
07. Zúzottkő/bazalt murva felület, 8-10 mm átmérőjű szemcsékből
A különböző szürkés és barnás árnyalatú bazaltzúzalékokból nagyon erős hangulatú felületek alakíthatók ki. Használhatjuk őket a kerti pihenő körül, de segítségükkel kerti utat is készíthetünk. Itt is lényeges, hogy 10-12 mm-es frakciójú kőzúzalékot használjunk, mert az ennél nagyobb méret már kényelmetlen a talpnak.
08. Aprószemű terméskő – dekor palakő
Kis felületre dekorációs céllal a legjobb választás a kékes-szürkés árnyalatú palakő. Leginkább modern, épített környezetben érvényesül, ahol a szoborszerű, visszafogott növényzet nem takarja el és nem növi be.

09. Kavicsfelületek
Leginkább díszítő funkciójuk lehet, járófelületnek nem igazán alkalmasak, mert egyenetlen felületükön kényelmetlen a járás, a kerek kavicsok pedig szétcsúsznak a talpunk alatt. Olyan helyen viszont ideálisak lehetnek, ahol nehezen maradna meg a gyep vagy a növényzet, pl. a ház körüli extrém meleg helyeken, vagy bármilyen tető alatti területen, ahol az öntözés nehezen megoldható.

kerttervezés Budapest, kertépítés Budapest, kerttervezés, automata öntözőrendszer, kerti ötletek, dísznövények, szép kertek, díszkertek, kertépítés, gyepszőnyeg, kert tervezés, kerti növények, évelő virágok, kertek, kerttervezés árak, kerttervezés ötletek, kerttervezés tippek

Comments are closed