2015 február – Tavaszi tervezgető

Tavaszi tervezgető

 

OpenairKert - Lakáskultúra, 2015 februári szám - kerttervezési ötletek

OpenairKert – Lakáskultúra, 2015 februári szám – kerttervezési ötletek

Akár új kertben várjuk a tavaszt, akár a meglévőt szeretnénk megújítani, vegyük sorra a legfontosabb szempontokat, mielőtt elkezdenénk növényeket ültetni!

Feltartóztathatatlanul közeledik a tavasz – minden kertbarát a szabadba kívánkozik, s amíg ásót, kapát nem ragadhat, lelkesen lapozgatja a legfrissebb kertészeti katalógusokat. Bármennyire csábítóak legyenek is a színpompás növényfotók, ne rendeljünk hirtelen ötlettől vezérelve! Új kert építése előtt gondoljuk végig, milyen célra kívánjuk használni azt, és milyen látványra, hangulatra vágyunk. Nem elég a telek adottságaira tekintettel lenni, azt is mérlegelni kell, hogy hosszú távon lesz-e elég időnk, energiánk, segítségünk és pénzünk az álomkert fenntartására. A meglévő kert szépítgetését kezdjük a növények számbavételével. Van olyan időszak, amikor hiányzik a virágdísz? Jó volna takarni a kukatárolót, a komposztálót vagy a csúf tűzfalat egy gyors növekedésű fával, cserjével, sövénnyel? A kert egyes részei túlzsúfoltak, mások meg üresnek hatnak? Segíthet a szétültetés. A gyep csak senyved a fák alatt? Árnyéktűrő talajtakarók kerülhetnek a helyére. Használjuk ki a szezon kezdetéig hátralevő heteket az esedékes változtatások részletes megtervezésére és a szükséges növények beszerzésére. Fontos, hogy még vásárlás, illetve (át)ültetés előtt tájékozódjunk kedvenceink öntözési, talaj- és fényigényéről. A hobbikertészeknek szóló könyvekben, illetve az interneten minden erre vonatkozó információt megtalálhatunk. A napimádó növények (pl. sziklakerti évelők, cickafarkfélék, őszirózsák, zsályák, íriszek, díszfüvek, kecskerágók, bogyós díszcserjék, tű- és pikkelylevelű örökzöldek) félárnyékos-árnyékos helyen felnyurgulnak, és közel sem lesznek olyan dúsak, mint a fényképeken. A félárnyékot kedvelőkre (mint a harangvirág, hortenzia, sásliliom, szellőrózsa) ne tűzhessen a nap, mert főleg a nyári délutánokon könnyen megégnek a leveleik. Az árnyékos helyre ajánlott fajokat (ilyenek az árnyékliliomok, a páfrányok, a Kelet-Ázsiából származó kemény lombú cserjék vagy a közönséges kecskerágó) a közvetlen nap visszafogja a növekedésben. Az összeültetések kialakításakor a választott növények igényei és alaki tulajdonságai mellett a környezet minden részletét vegyük figyelembe, és a színek vonatkozásában se feledkezzünk meg az épített elemekről (házfalakról, burkolatokról).

Kertészeti trendek 2015

Az idei vezérelv a fenntarthatóság és a környezettudatos szemlélet.

Örök érvényű gondolat, ha nem akarjuk, hogy a kert nyűggé váljon: Tekintsük a kertet a lakóterünk kibővítésének, amely a pihenést szolgálja, és kevés munkával is ápoltnak hat.

Nagyobb arányban telepítsünk kertünkbe a klímaváltozással járó forró és száraz nyarakat elviselő hazai növényfajokat (pl. cserszömörce, galagonya, homoktövis, húsos som, kányabangita, labdarózsa, kecskerágók, juhar, kőris, tölgy). Ültessünk díszítő értéket is képviselő zöld fűszert, ehető virágot, balkonzöldséget, dézsás gyümölcsfácskát.

Hódítanak a gördíthető konténerek, az újrahasznosított ültetőedények és a vintage kiegészítők.

Mire figyeljünk?

A napon felmelegedő nagy felületű kőburkolat befolyásolja a mikroklímát. Nyáron még sötétedés után is ontja magából a hőt, ezért egy déli fekvésű terasz árnyékolás híján úgyszólván használhatatlanná válik.

Színjátékok

Harmonikus összhatást érhetünk el pl. a kékek, lilák és rózsaszínek társításával, a fehér és kék együttes használatával vagy a meleg pirosak, sárgák és narancsos árnyalatok alkalmazásával. Az esztétikai élményt az egy időben virágzó fajok összeültetésével fokozhatjuk.

Az előkertben és a díszkert frekventált pontjain most a tavasszal nyíló növényekre koncentráljunk. Márciusban a kertészetek széles választékban kínálnak kisebb évelőket. Nem késő pl. kankalint, teltvirágú százszorszépet, pázsitviolát, harangvirágot, gólyaorrféléket és íriszeket vásárolni – ezek még újonnan ültetve is jó eséllyel szirmot bontanak az idei szezonban. Minden virágszín szebben mutat, ha homogén sötét háttér előtt díszlik, ezért tervezzünk a kert széleire minél több sötét tónusú örökzöld növényt. A különféle tuják mellett használhatunk lomblevelű örökzöldeket is. Ilyen például a japán kecskerágó (Euonymus japonicus), a prágai és ráncoslevelű bangita (Viburnum × pragense és V. rhytidophyllum), valamint a babérmeggy (Prunus laurocerasus ’Baumgartner’ vagy ’Caucasica’).

kerttervezés, kerttervezés Budapest, automata öntözőrendszer, kerti ötletek, dísznövények, szép kertek, díszkertek, kertépítés, gyepszőnyeg, kert tervezés, kerti növények, évelő virágok, kertek, kerttervezés árak, kerttervezés ötletek, kerttervezés tippek

Comments are closed