A kerttervezés menete egy 8. kerületi kert példáján

openairkert_a_kerttervezes_menete_egy_nyolcadik_keruleti_kert_peldajan_vazlatterv_03_szines_kerttervA tulajdonosokkal még 2014 év elején kezdtünk bele a kert megtervezésébe, ami végül július-augusztusban készült el. A helyzet így ideális volt, nem kellett sietni az ötleteléssel, minden lehetőséget számba tudtunk venni. Persze az sem szerencsés, ha a tervezési folyamat a végtelenségig elnyúlik – az ember könnyen el tud veszni a részletekben, a túl sok “agyalás” pedig visszavetheti a kezdeti lendületet. Mindemellett, bizonyos részleteket sokszor célszerűbb a helyszínen, építés közben eldönteni, mivel sok olyan apró dolog jöhet közbe, ami csak több napi személyes jelenlét után derül ki a helyi viszonyokról és adottságokról.

A helyszínről készült fotók:
Helyszíni felmérés, 8. kerület, Tisztviselőtelep

Helyszíni felmérés, 8. kerület, Tisztviselőtelep

Ennél a munkánál könnyebbség volt, hogy a megrendelő maga is szakmabeli, mégpedig kertészmérnök – az elrendezés és a növények tekintetében így voltak határozott elképzelései, amik mindig jó kiindulópontot jelentenek. Végül körülbelül 4 hét alatt elkészült a terv, ami alapján augusztusra teljesen benépesült és megszépült az üres kert.

A kiindulópont az volt, hogy a kert egy természetszerű angolkertekre emlékeztessen, mind elrendezés, mind növényhasználat tekintetében. Konkrét elképzelés volt még egy valamilyen szabályos alaprajzot formáló kerti pihenő építése, a meglévő régi műkőelemek felhasználásával. Az új anyagok használatánál szempont volt a természetes jelleg, ezért a szegély andezit kockakőből készült, a kis kerti út pedig bazaltzúzalékból, így a két anyag árnyalatában is megegyezett.

A kert L-alakú, aminek egyik felében egy régi, alacsony homokkő támfal húzódik, e fölé kerül a zöldségeskert. A ház és a zöldséges közé pedig bekúsznak a virágágyak. Az L-alak sarkába kerül a pihenőterület, a kert nagyobbik része pedig a díszkert lesz.

 

Az első kertépítészeti ötletterveken 3 irányt céloztunk meg:

Az első tervváltozaton a “hagyományos” angolkerti elrendezést vettük számba, íves vonalakkal, kisebb-nagyobb növényszigetekkel és amorf gyepfelülettel. A süllyesztett kerti pihenő szabályos kör alakban képzeltük el, felette egyszerű pergolával, ami a pihenő nagy részét lefedi. A zöldséges és az épület közti keskeny területrészen különböző elrendezésben ugyancsak íves formákkal kialakított virágágyak kerültek, gyeppel vagy kavicsszórású kerti úttal kombinálva.

Kertépítészeti ötletterv 1.1. változat, 8. kerület, Tisztviselőtelep

Kertépítészeti ötletterv 1.1. változat, 8. kerület, Tisztviselőtelep

Kertépítészeti ötletterv 1.2. változat, 8. kerület, Tisztviselőtelep

Kertépítészeti ötletterv 1.2. változat, 8. kerület, Tisztviselőtelep

openairkert_a_kerttervezes_menete_egy_nyolcadik_keruleti_kert_peldajan_vazlatterv_01_3

Kertépítészeti ötletterv 1.3. változat, 8. kerület, Tisztviselőtelep

 

A második változaton nagyrészt egyenes vonalakból álló, szabályos rendben kialakított gyepfelületet és ágyásokat képzeltünk el, viszont éles sarkok nélkül, a szegleteket lekerekítve, a gyepben 3 különálló virágágyással. Az ágyásokat alacsony örökzöld sövények keretezik, ezek magas száron virágzó évelőket és fűféléket fognak közre. Az alacsony örökzöld sövény a pihenőhöz vezető út mentén is megjelenik.

Kertépítészeti ötletterv 2. változat, 8. kerület, Tisztviselőtelep

Kertépítészeti ötletterv 2. változat, 8. kerület, Tisztviselőtelep

 

A harmadik kertterven a legmeghatározóbb elem a szabályos ovális formában kialakított gyepfelület, ehhez formailag illeszkedik a burkolt pihenőrész, a növényfoltok pedig ezekhez a formákhoz igazodnak. Mindegyik tervváltozat tartalmaz egy keskeny, oszlopos formájú fákból álló fasort, más-más elosztásban. A szélek mentén emellett lomblevelű örökzöld csoportok kapnak kisebb-nagyobb hangsúlyt.

Kertépítészeti ötletterv 3. változat, 8. kerület, Tisztviselőtelep

Kertépítészeti ötletterv 3. változat, 8. kerület, Tisztviselőtelep

((Itt kell megjegyezni, hogy a magyarországi kertekre használt angolkert kifejezés nem teljesen fedi a valóságot, mivel sem méretüket tekintve, sem növényhasználat, sem pedig alaprajzi elrendezésük szempontjából nem hasonlítanak az eredeti angol kertekre. A közös bennük leginkább a természetközeliség, a nem szabályos elrendezés, és valamelyest még a természetes anyaghasználat. Közelebb járunk a valósághoz, ha az angolkert szóhasználat helyett a természetes kert, vagy természetközeli kert kifejezést használjuk.))

 

A vázlattervek átbeszélése után a fő kertrész kialakítását az első változat szerint képzeltük el – a másik két elképzelés túl szabályosnak bizonyult. A süllyesztett kerti pihenőt tovább alakítottuk, míg végül egy téglalap alaprajzú, sarkainál lekerekített forma született meg.

Kertépítészeti terv részlete, 8. kerület, Tisztviselőtelep, süllyesztett kerti pihenő

Kertépítészeti terv részlete, 8. kerület, Tisztviselőtelep, süllyesztett kerti pihenő

Az oldalkert keskeny sávjára szintén egy újabb változat készült. A végső elképzelés szerint fontossá vált, hogy a meglévő alacsony támfalat meg lehessen közelíteni, és ülőfelületként lehessen használni. Így az épület lépcsőjétől a kerti pihenőig vezető murvás út befordul a támfalhoz, egészen a zöldségesbe vezető kis lépcsőig.

Színes kertépítészeti terv, 8. kerület, Tisztviselőtelep

Színes kertépítészeti terv, 8. kerület, Tisztviselőtelep

 

Növénykiültetési terv

Növénykiültetési terv részlete, 8. kerület, Tisztviselőtelep

Növénykiültetési terv részlete, 8. kerület, Tisztviselőtelep

Amikor a terv elnyeri végleges formáját, akkor érdemes elkészíteni a növénykiültetési tervet, hiszen a növények pontos és ideális darabszámához a felületek pontos ismeretére van szükség. A kert építése közben kisebb módosításokra ugyan sor szokott kerülni, ennek ellenére érdemes minél pontosabban kialakítani a végleges elképzelést, így a drasztikus változtatás (és emiatt az esetleg nem pozitív visszajelzés) elkerülhető.

A növénykiültetési terv része maga a számozott tervlap, amin minden egyes növényfolt mellett sorszám mutatja a növénylistában szereplő, tervezett évelők/fák/cserjék darabszámát. A lista és a terv így könnyen összeegyeztethető egymással.

Növénylista a növénykiültetési tervhez

Növénylista a növénykiültetési tervhez

A növények beazonosítását megkönnyítendő, úgynevezett növénytablók segítik a növények megismerését, nem kell az interneten egyenként utánuk olvasni.  A növénytabló fajonként egy A4-es méretben szerkesztett bemutatóanyagot jelent, amin szerepel a növényről néhány jellemző kép, emellett pedig a legfontosabb tulajdonságai röviden: magasság, növekedési ütem, virágszín, virágzási idő, termés színe, díszítőérték, egyéb jellemző tulajdonság. A növénytablókat digitális formában adjuk a kertterv mellé.

A növénytablókra a Kerttervezés menüpontban láthat példákat.

A kertépítés menetéről az Ilyen volt – ilyen lett 1 menüpontban talál képeket.

Az elkészült kertről a Galéria – Süllyesztett kerti pihenő és a Galéria – Tisztviselőtelep VIII. kerület-angolkert menüpontban talál képeket.

 

 

kerttervezés, kerttervezés Budapesten, angolkert tervezése, angolkert építése, zöldségeskert, süllyesztett kerti pihenő, növénykiültetési terv, kerttervezés kertépítés Budapest, automata öntözőrendszer telepítése, kerttervezés ötletek, kerttervezés tippek, kerti ötletek, szép kertek, díszkertek, díszkert tervezés

Comments are closed