Biztonságot adó növények, avagy védd a házad szúrós dögökkel

openairkert_biztonsag_vedelem_a_haz_korul_nezokepMindenki szereti az otthonát biztonságban tudni. Ez az egyik legalapvetőbb igény, amit a lakásunkkal/házunkkal szemben támasztunk, a kényelem és a kinézet mellett persze. Mindenki másra esküszik: van aki borjú méretű kutyát tart, van, aki riasztót, van aki biztonsági őrt meg verőlegényeket tart.

Ha ezekre nincs pénzed, nincs hozzájuk kedved vagy egyszerűen csak szeretnél pluszban egy igazi, olcsó D.I.Y. védvonalat az otthonod védelmére, akkor jó helyen jársz, mert most megmutatom a lehetőségeket.

JÚLIA BORBOLYA

01_openairkert_biztonsag_vedelem_a_haz_korul_novenyek_julia_borbolya_berberis julianae

Elég általános cserje az országban, bár sokan irtóznak tőle pont a szúróssága miatt. Nem elég, hogy levelei szúrósan fogazottak, az ágain erős hármas tüskéket nevel, amik a vastagabb ruházaton is könnyen áthatolnak. Nagyon szívós örökzöld cserje, ültetés után egy évvel, amikor már jól meggyökeresedett, jól tűri a városi levegőt, a meleget és a szárazságot is bírja. Ha ezen próbál átmászni a kedves próbálkozó, jó eséllyel hangos óbégatás lesz a vége.

JAPÁN VÉRBORBOLYA

04_openairkert_biztonsag_vedelem_a_haz_korul_japan_verborbolya_berberis_thumbergii_atropurpurea

Ahogy a neve is mutatja, a japán borbolya egy igazi fenevad – bár az igaz, hogy nevét inkább a színéről kapta, s bár harapni nem tud, de fájdalmat okozni nagyon is képes. Tüskéi nem nagyok és nem kifejezetten erősek, viszont annál több van belőlük. Lombja élénk vörös, áprilisi kihajtásától késő őszig díszít, mivel lombhullató. Ha a fizikai akadályt le is küzdi a lelkes éjszakai vendég, ajánlatos felvennie vagy három réteg réteg ruhát, plusz egy sisakot, mert karistolásban eléggé otthon van ez a borbolya.

PARKBORBOLYA

 

05_openairkert_biztonsag_vedelem_a_haz_korul_parkborbolya_berberis_x_mediaA parkborbolya egy kis növésű faj, lassan is nő, ellenben úgy szúr, mintha nem lenne holnap. Erős örökzöld levelei is fogazottak, már azok is sok kellemetlenséget tudnak okozni, de 3-as tüskéi (minden borbolya hármas elágazódású tüskéket növeszt) aztán tényleg nem kegyelmeznek.

Napos ablak elé kiváló választás, mivel fényigényes ahogy a többi borbolya is. Mivel növekedése egész lassú, formája egy lapított gömb alakot vesz fel, végső magassága pedig sok év után sem haladja meg az egy métert. Kerülhet közel a falhoz, nem fogja bántai, ha hozzáér, és legalább macskáknak se lesz sok kedvük ezen keresztül megcélozni az ablakpárkányt.

A betörő pedig leginkább csak egy tiszteletet parancsoló tigrisugrással tudja gyorsan és hatékonyan átugrani a kifejlett parkborbolya bokrot, de ahhoz egészen fittek, bátornak és hülyének kell lennie egyszerre – és akkor még ott van az ablak is ugye, bele se gondoljunk egy ilyen jelenetbe.

MAGYAL

09_openairkert_biztonsag_vedelem_a_haz_korul_magyal_ilex_aquifolium_argenteomarginata

A magyal egy igazi nagyágyúak számít az otthonok védelmében. De csak oda ültesd, ahol a félárnyékos, inkább párás környezet adott számára, és az állandó öntözés se árt, ha szép növényt akarsz nevelni. Leginkább a délutáni naptól kell óvni, délelőtt sütheti a nap akár nyáron is, de 11-12 órától jó, ha árnyékban van.

A magyalnak tüskéi, tövisei nincsenek, vannak viszont levelei, amik 3D-ben fogazottak – nem elég, hogy a levelek enyhén hullámosak s a hullámok hegyes csúcsokban végződnek, egyes fajtáknak még a levélfelszíne is tüskés.

KELETI MAHÓNIA

11_openairkert_biztonsag_vedelem_a_haz_korul_keleti_mahonia_mahonia_bealei

A mi jó öreg mahóniánk távol-keleti testvére ez a különleges, már-már egzotikus megjelenésű, szintén örökzöld faj. Általában 2-3 szárat nevel egy tőből, tehát nem olyan bokros mint a közönséges mahónia, annál sokkal nyúlánkabb, és magasabbra is nő, de két méternél ritkán lesz nagyobb. Levelei a szár középpontjából indulva laposan szétterülnek, fogazott levélszélei pedig szinte vadásszák a közelébe merészkedőket. A parkborbolyához hasonlóan inkább bentre, ablakok védelmére lehet jó, de az igazán elszánt gazfickókat nem ez a növény fogja megállítani. Viszont szép, szóval ültessétek mindenképp!

KÖKÉNY

14_openairkert_biztonsag_vedelem_a_haz_korul_kokeny_prunus_spinosa

A kökény viszont nagyon hatékony védelmet nyújt. Erős és vaskos töviseit három réteg farmernadrág sem állítja meg, aki pedig páncélban megy házat kirabolni, nos hát, az amellett, hogy elég feltűnő, nem is túl praktikus, ha esetleg futva kell elhagyni a helyszínt. Egy baj van vele: kereskedelmi forgalomban nem túl gyakori, bár nem lehetetlen a beszerzése. Inkább olyan erdészeteknél érdemes keresgélni, ahol van facsemete árusítás, vagy ott van még a házi módszerekkel történő szaporítás, mint opcionális lehetőség. Idén, vagyis jövő tavasszal én is meg fogok próbálkozni a magok csíráztatásával, vagyis termést fogok szedni az egyik őszi kirándulás alkalmával. Ásóval a határban bandukolni nem sok kedvem van.

TŰZTÖVIS

15_openairkert_biztonsag_vedelem_a_haz_korul_tuztovis_pyracantha_coccinea

A tűztövist talán senkinek nem kell bemutatni, a tuja mellett az egyik leggyakrabban ültetett cserje az országban. Közkedveltségét minden bizonnyal örökzöld lombjának, valamint szárazságot és hőséget tűrő tulajdonságának köszönheti, emellett bőven termő piros-narancssárga termése is díszít télen – amíg a madarak le nem eszik. Akinek viszont dolgoznia kell vele, az már kevésbé szereti. Hajtásainak vége tövisekként működnek, szúrásuk érdekes módon erősebb fájdalmat okoz, mint az egyéb növények szúrása. Azt mondják, a férfiak kevésbé bírják a fájdalmat, mint a nők. Nos, ha így nézzük akkor én aztán igazi férfi vagyok, mert mikor a tűztövis összeszurkál, az nekem cefetül szokott fájni. Statisztikák alapján pedig, mivel a betörők legnagyobb része férfi, remélhetőleg ők is így vannak ezzel. Na de komolyra fordítva a szót, a tűztövis tényleg ideális akár magában is kerítésnek, persze kell 2-3 év, mire megerősödik és már sövényt lehet nyírni belőle. Kertészetben érdemes legalább 50-60 centis példányokat vásárolni, azokból már két év alatt, kellő gondozás mellett embermagasságú sövény nevelhető – tavaszi ültetés esetén, persze, úgy nem veszik el egy növekedési szezon. Bogyója emellett értékes tápláléka a nálunk telelő madaraknak, így szúrósság ide vagy oda, a tűztövist szeretni kell.

RÓZSA

17_openairkert_biztonsag_vedelem_a_haz_korul_rozsa_rosa_sp

Annyira triviális, de hát a lista az lista, ide kell írnom. A rózsa kissé kampós tüskéje – merthogy a rózsának tüskéje van és nem tövise, ugye ezt te is tudod – mindenkit szúrt már meg életében legalább egyszer, de inkább negyvenszer. Ezt a növényt mintha csak a női blúzok és harisnyák megtépázására találták volna ki, igazi kis pofátlan dög. De a virága szép, vázában tartósan eláll, az emberiség (pop)kultúrájának része (Guns & Roses, yeah!), szóval rózsa, szeretünk. Tehát a rózsa bőrszöveti eredetű növényi képletével, azaz a tüskéjével agyonszúr mindenkit, és beleakad minden ruhába, ami csak a közelébe megy. Egy 1-1,5 méter széles rózsaágy esküszöm, hogy felér egy kétméteres, sima téglafallal. Még a legtöbb kutya is csak nagyon félve merészkedik közéjük, pedig a kutyákat aztán nem nagyon szokták érdekelni a szúrós dolgok. Egy csendes éjszaka egy “szerencsétlen” besurranó tolvaj hamar lebuktatja magát a hangos ordítozásával, ha belegabalyodik egy rózsabokorba. De ha más nem, a vér- vagy a bőrmintáját biztosan a bokron hagyja…

HAMVAS SZEDER

19_openairkert_biztonsag_vedelem_a_haz_korul_szeder_rubus_caesius

A szeder esetében az a legfontosabb, hogy amikor megvásárolod, akkor ezt a szedret vedd meg. Nem, nem nézlek kettyósnak, csak figyelmeztetlek, hogy ma már nagyon közkedvet a szeder Thornless, vagyis “tüskétlen/tövis nélküli” változata, ami a vásárláskor nem feltétlen derül ki, bár a legtöbb esetben van a növényen címke. Sokakkal találkoztam már, akik mesélték ugyanazt a történetet: vettek szedret valamilyen védelmi célból, és csak 2 év után esett le nekik, hogy ez valami tüskétlen fajta lehet, mivel egy darab nem fejlődött rajta.

A szeder tüskéje hasonló a rózsáéhoz, ugyanúgy beleakad a ruhába, irgalmatlanul tud fájni ez is. Kerítésre futtatni ideális, deviáns, maifiatal lurkók és éjszakai műszakban dolgozó rakodómunkások ellen kiváló fegyver.

Kellemes szurkálódást kívánunk!

kerttervezés Budapest, szép kertek, kerti ötletek, kertépítés Budapesten, kerti növények, kertészkedés ötletek, kert tervezés, kertek, dísznövények

Comments are closed