Burkolatok a kertben

_openairkert_nezokep_burkolatok_a_kertbenA növényzet kialakítása mellett egy kert születésekor a másik legnagyobb kérdéskör: Hová és milyen burkolatok válasszunk? A kerttervezés folyamán érdemes jól körüljárni ezt a témát, mert döntésünk hosszú időre meg fogja határozni a kert karakterét.

 

Míg egy-egy növényt viszonylag könnyen kiiktathatunk, mert néhány év múlva esetleg útban van, vagy mert nem tetszik, a kerti burkolatok esetében viszont már húsba – vagyis pénztárcába – vágó érzés egy elhamarkodott döntést helyrehozni.

A kínálat óriási: a beton térkövek végeláthatatlan választéka mellett napjainkban újra egyre divatosabb a természetes vagy természetközelibb anyagok alkalmazása, mint a fa, a vágott vagy roppantott terméskövek, a zúzottkő vagy apró kavics felületek, vagy a terméskő kockakövek. Ha teljesen tanácstalanok vagyunk, néhány szempont figyelembevételével szűkíthetjük a kört:

 

1.: Milyen a ház stílusa? Milyen felületek (anyagok) fordulnak elő rajta?

2.: Milyen a kert jellege? Milyen karaktert szeretnénk hangsúlyozni a burkolattal?

3.: Milyen gyakran és intenzitással fogjuk használni a tervezett burkolt felületet?

4.: Milyen szín illik hozzánk? Szeretjük az erősebb kontrasztos hatásokat, vagy az egymáshoz simuló, hasonló árnyalatú felületeket szeretjük?

5.: Milyen a személyes hozzáállásunk az anyagokhoz? Pl.: Ahogyan a lakásunkban, úgy a kertben is igyekszünk a természetes megjelenésű anyagok használatára, vagy inkább az épített jelleget szeretjük hangsúlyozni a környezetünkben?

 

Íme néhány példa a legáltalánosabb burkolattípusok közül:

Comments are closed