Díszfüvek

_diszfuvek_nezokep

A nemzetközi folyamatokat követő kerttervezők és kertész szakemberek hazánkban az új évezred elején kezdték el népszerűsíteni ezeket a hálás növényeket, az itthoni évelőkertészetek felfutásának köszönhetően pedig mára rohamosan kibővült, illetve könnyebben elérhetővé vált a faj- és fajtaválaszték.

 

Díszfüvek

Magánkertekben az egyik leggyakoribb csoport a csenkeszeké. A kis növésű deres csenkesz (Festuca pallens) és medvecsenkesz (Festuca gautieri) ültetésénél két dologra kell ügyelni: meleg, napsütéses helyre kerüljenek, ahol legalább napi 6-8 órán át éri őket a nap, illetve a talajuk legyen laza, homokos-morzsalékos, jó vízáteresztő képességű. Agyagos, kötött talaj esetén pusztulásra vannak ítélve, mert a tövük rövid távon kirohad, és legfeljebb a következő nyarat élik meg.

_openairkert_lakaskultura_cikk_diszfuvek_2017_januar

A díszfüvekről szóló cikk a Lakáskultúrában

A díszfüvek említésekor a legtöbb ember a pampafűre, a parkok és magánkertek egyik legszebb évelő díszére gondol. Az őszre fehér vagy rózsaszín bugavirágzatot nevelő, akár 3 méter magasságot is elérő óriás pampafüvet (Cortaderia selloana) azonban gyakran összekeverik valamelyik virágosnáddal. Utóbbi szintén nagyra nő, de világosbarna szálas bugavirágzata sokkal jelentéktelenebb. A két fajt fiatal korukban, virágzatuk nélkül is könnyen megkülönböztethetjük egymástól, ha tudjuk, hogy a valódi pampafű levelének széle fogas-szúrós, beleakad a ruhánkba és könnyen elvághatjuk vele az ujjunkat, míg a virágosnád érdes levele legfeljebb horzsolást okoz a bőrön.

Általánosságban igaz, hogy a díszfüvek fényigényesek, és rosszul tolerálják a kötött talajt. Néhány faj, pl. a virágosnádak (Miscanthusok) családja azonban kevésbé érzékeny a talaj szempontjából. A fényigényt tekintve csupán egy kivétel akad: a tarka sás (Carex morrowii Aureovariegata) – és egy-két közeli rokona – kifejezetten árnyékban érzi jól magát. Napon kevésbé fejlődik, inkább csak vegetál, nyáron a levelei is megéghetnek.

 

díszfüvek fajtái, díszfüvek kaspóban, kerttervezés Budapest, kertépítés Budapest, kerti ötletek, télen is díszítő növények

Comments are closed