Örökzöld kert

2014 augusztusában készült el a XXI. kerületben ez a 320 négyzetméteres kis kert. Mivel a háromszög alakú kert egy saroktelken fekszik, a belátás 2 oldalról is nagyon zavaró, a családnak korábban semmi esélye nem volt nyugodtan használni a kertet.

A kerttervezés során első és legfontosabb szempont így a takarás megoldása volt. Ezt egyrészt az örökzöld növények használatával értük el, másrészt egy kis trükkhöz folyamodtunk: a középső gyepes részt lesüllyesztettük 30-40 centivel, a kikerülő földet pedig a széleken terítettük el. Emellett plusz termőföld helyszínre szállításával tovább emeltük a talajszintet a széleken. A magas kerítéslábazat megkönnyítette a helyzetet, mert az így kis támfalként funkcionálva megtartotta a földet, nem kellett külön támfalat építeni végig a kerítés mentén, csupán a betonfal szigetelését kellett megoldanunk. A növények így 50 centivel magasabbra lettek beültetve, ami olyan, mintha minden fából és cserjéből ennyivel magasabbat vettünk volna, így a termőföld pluszköltségének egy jelentős része megtérült a növények árán. Ehhez jön még a 30-40 cm-es lesüllyesztés mélysége. A 150 cm-es cserjék így már most a kerítés fölé érnek, a 2-2,5 méteres fák teteje pedig bőven a kerítés fölé ér.

Összességében így a középső füves területen, ami a kertben tartózkodásra szolgál, a kertépítés során sikerült 80-90 cm-t nyerni – a szemmagasság bentről nézve ennyivel került lentebb, a kíváncsiskodó szemeknek így rögtön a kertépítés befejeztével nehezebb dolguk akadt. Jövő év júniusára pedig a növények a friss termőföldnek és az ültetéshez felhasznált gombakomposztnak köszönhetően legalább fél métert fognak növekedni – ezzel a kívánt takarás meg is valósul. A süllyesztett kertek alkalmazása ilyen esetekben tehát mindig előnyös.

A növények kiválasztásakor kérés volt, hogy sok fenyő- boróka- és tujaféle legyen a kertben, vegyesen alkalmazva. A közeli, látótávolságban lévő dombot feketefenyők borítják, így az is kérés volt, hogy a kertben domináljon ez a fenyőfaj. Hogy a fenyőfélék nagy számuk miatt ne legyenek olyan nyomasztóak, igyekeztünk színben változatossá tenni a növénykiültetést. Így került a kertbe sárgatarka leylandciprus/Cupressocyparis leylandii Gold Rider, szürkéskék oszlopos boróka/Juniperus scopulorum Moonglow, oszlopos boróka/Juniperus communis Hibernica, és néhány lomblevelű örökzöld cserje, mint a korallberkenye/Photinia x fraserii Red Robin, sárgatarka oszlopos kecskerágó/Euonymus japonicus Aureomarginatus, vagy a ráncoslevelű bangita/Viburnum rhytidophyllum.

Mindezeken felül, a talajszintet rengeteg évelő növénnyel ültettük be, amik legnagyobb része szintén örökzöld lombú, így télen is díszítik a kertet. Így került a kertbe sok zsálya, varjúhájfélék, gyömbérgyökér, golyaorrfélék, tűzeső fajok, sok kövirózsa és örökzöld kutyatej.

A kertépítés állomásait megtekintheti az alábbi linkre kattintva:

Kertépítés Budapest XXI. kerület

kerttervezés, kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés Budapest, örökzöld növények, lomblevelű örökzöldek, süllyesztett kert, sziklakert, gyepszőnyeg, andezit kockakő szegély, automata öntözőrendszer telepítés, kerttervezés Budapesten, szép kertek, kertépítés Budapesten, kertépítés ötletek, kerttervezés ötletek, madárbarát kert, kerti ötletek, dísznövények, füvesítés, kert tervezés, kerttervezés tippek, díszkertek,

Comments are closed