Egy természetes kert

Egy körülbelül 10 éve létesült kert újjáélesztésével 2 éve készült el Budakeszin ez a kis alapterületű kert. Érkezésünkkor sok beteg és haldokló örökzöld fa és sövény, túlzsúfolt és egymásra nőtt növénycsoportok, leromlott, elgazosodott gyep fogadott. A beteg és csúnya növények eltávolítása után főként lomblevelű örökzöldekkel és magasra növő lombhullató cserjékkel pótoltuk a növényállományt.

A kert újratervezése során fontos szempont volt a szomszédok felőli takarás, leginkább a kellemetlen látványt nyújtó bódék miatt. Emellett azért, helyenként a kert szélein egy-egy rész megmaradt a szellősnek, átláthatónak.

A megrendelői kérésnek eleget téve a kerttervezés során külön hangsúlyt kellett fektetnünk a természetes hangulat kialakítására. Ehhez jó alapot szolgáltak az idős gyümölcsfák és néhány öreg cserje, ami megmaradtak az eredeti állapotból. A növénykiültetési tervben a takarónövényeken túl a legnagyobb számban a lombhullató cserjék és a mezei virágokat imitáló, azokhoz hasonló évelők kaptak helyet.

A gyepből eltávolítottuk a gyepet elnyomó gyermekláncfű és lóhere nagy részét, majd néhány százszorszép elültetésével megalapoztuk a mostanra beállt “százszorszépes gyep”-et. A gyermekláncfű, lóhere, útifű és néhány más kétszikű gyomnövény időről-időre megjelenik a gyepben, ez sajnos elkerülhetetlen, de ha megtanulunk kicsit más szemmel nézni rájuk, akkor irtandó gyomokból máris virágot adó, a fű természetes hatását fokozó, a természettől ingyen kapott virágokként fogunk tekinteni rájuk.

A százszorszép védelme érdekében ezek ellen a “gyomok” ellen egyébként is már csak korlátozva lehet a kétszikű gyomirtást alkalmazni, emiatt vissza kell térni a kézi gyomtalanításra, ami ugyan sokkal időigényesebb, de a természetes összhatás kedvéért megéri azt a heti plusz 1-2 óra munkát.

kertépítés, természetes kert, szép kertek, kerttervezés, kertépítés Budapesten, automata öntözőrendszer építés, százszorszépes gyep, ágyásszegély, kert tervezés, kerti növények, évelő virágok, kerti ötletek, dísznövények, kert tervezés, kerti növények, kerttervezés árak, kerttervezés tippek

kerttervezés Budapest, kertépítés Budapest, kerttervezés, automata öntözőrendszer, kerti ötletek, dísznövények, szép kertek, díszkertek, kertépítés, gyepszőnyeg, kert tervezés, kerti növények, évelő virágok, kertek, kerttervezés árak, kerttervezés ötletek, kerttervezés tippek

Comments are closed