Gardenista

A Gardenista.hu egy új híroldal, ami átfogóan foglalkozik mindennel, ami zöld, vagyis kertekkel, parkokkal, környezetvédelemmel, új zöld technológiák bemutatásával, érdekességekkel a világból és főleg itthonról, és tanácsokat ad egy zöldebb, fenntarthatóbb életmód megéléséhez.

 

Az oldalon eddig megjelent cikkek:

Virágok a téli kertbe – 2018.12.30.

Nekem is, mint sok más kertbolondnak talán a januárt és a februárt a legnehezebb “túlélni”. December még oké volt, még voltak színek, lehullott színes levelek, megszáradó virágok, de most…

Jön a hideg és jobb esetben két hónapig a természet nem nagyon mozdul. Ezért is írtunk már korábban a télen is díszítő, javarészt örökzöld évelő virágokról, amik levelükkel, megszáradt virágukkal, esetleg termésükkel díszítenek. Külön cikkben soroltuk fel a téli díszt (is) adó cserjéket és fákat, és külön bemutattuk az örökzöld varjúhájakat, amik sokkal inkább valók cserépben a teraszra, mint szabad földbe, ahol általában hamar ránő valami, és ezzel el is tűnik a szerencsétlen.

Kerti metamorfózisok 2019-ben is – 2018.12.28.

Itt az év vége, tombolnak a mínuszok és az olvasókat pofavágásra kényszerítő közhelyek az évösszefoglaló cikkek elején.

De nyugalom! Nem eszik olyan forrón a kását, nem foglak nagyszülői mantrákat idéző, ötven éve elhasznált szófordulatokkal untatni, bár tény, hogy addig jár a korsó a kútra, amíg egy kalapáccsal össze nem töröm apró darabokra (mondd csak, mekkora köcsög vagyok).

A bevezető most ennyi, jöhet végre a cikk: újévi fogadalmak, hurrá! Már megint baromi egyedi vagyok.

Vigyél színt a téli kertbe – Ültess varjúhájat – 2018.12.17.

A varjúhájak szukkulens növények, más néven pozsgások. Ez azt jelenti, hogy levelükben és szárukban képesek vizet raktározni, amiből hosszú távon fedezni tudják saját vízszükségletüket, ha ideiglenesen nem jutnak vízhez. Ez a képességük teszi őket szélsőségesen szárazságtűrővé a Magyarországon általánosan alkalmazott kerti virágokhoz képest.

Az alacsony, talajtakaró varjúhájak legtöbbje örökzöld. 2-3 nálunk is elterjedt faja viszont késő ősszel visszahúzódik, föld feletti száruk elszárad, de tövüknél szinte azonnal meg is jelennek a következő évi hajtáskezdemények.

Belógtunk egy angol angolkertbe – 2018.12.15.

Turistáskodni jó dolog. Múzeumok, sugárutak, szelfik hada, hadd egye meg a méreg az összes Facebook-ismerőst, a hiteltörlesztés meg ráér, arról úgysem tud senki.

A városnézésnél már csak egy jobb dolog van: mikor van egy bennfentesed, akinek bejárása van ide vagy esetleg oda, olyan helyekre, ahová egyébként mezei turistaként esélytelen lenne bejutni.

Így lógtam be nemrég (nyáron) egy ismerősöm segítségével Észak London egyik kertjébe egy drága negyedben.

A tulajdonosok bár otthon voltak, mivel a kertésznek szabad bejárása van, így a kutya sem érdeklődött irántunk, kényelmese végigfotózhatta a kertet.

Ami nem egy tipikus angolkert, ami a legtöbb ember fejében él, vagyis nem egy mini tájképi kert természetszerű fásszárú csoportokkal és burjánzó vadvirágos mezőkkel, hanem a szintén jellemzően angolosnak mondható, de a mai kertek modernségét és szabályok nélküli kialakításának nyomait magán viselő, “átlagos” puccos angolkert.

A kerti törpék perverz valósága – 2018.11.30.

A BDSM törpét nem mutatom meg, csak azért sem, guglizd ki, ha mered. A többit viszont igen, szóval öveket becsatolni, hányós zacskókat elő,  dőlj hátra és görgesd végig az oldalt, méltatlankodjunk együtt az elfajzott kerti törpéken.

Ez az egész történet természetesen teljesen ártatlanul kezdődött. Az apró, leginkább szakállas (vagyis eredetileg hímnemű), csúcsos piros sipkát viselő, a mesékben sokszor varázserővel bíró lények az 1800-as évek közepén a német mese- és mondavilágból kerültek először a kertekbe. Kezdetben értelemszerűen leginkább fából faragták az ügyes kezű emberek, s az idő előrehaladtával a termékek egyre differenciálódó kereskedelmével ajándéktárgyakká váltak, és bekerültek a boltok polcaira. Később már kerámiából is készítették őket, az igényesebb vásárlói réteg kiszolgálása céljából.

A tujasövény szép lesz ide, ugye? – 2018.11.24.

Tematikus hetünk van: VÁROSIAK VIDÉKEN, VIDÉKIEK A VÁROSBAN. Reggelente kezdj velünk hétfőtől vasárnapig, izgalmas nézőpontokból hajigáljuk majd egymásra a sarat vagy a tulipánhagymákat. (a szerk.) Első cikkünket itt találod a falura költöző városiakról, itt a falusi életet végül feladó anyáról, ez egy vidéki lány picsogása a nagyvárosról, ez a cikk az őslakosok és a jöttmentek találkozásáról szól, ez pedig egy vidéki lány ide-oda költözéséről és viszontagságairól a városban, majd újra vidéken.

Mi itt a Gardenistán szeretjük elmondani a véleményünket. Általában inkább arról, ami kevésbé tetszik a világban, hisz azon szeretnék változtatni, ami jó, azt minek bolygassuk?

Ennél a témánál viszont – a városi ember kertje – ellágyult kicsit a kemény szívem. Ezer dologba köthetnék bele, sok mindent meg is írtam már. Túl sok és felesleges burkolat, csupasz kertek a pepec ház körül, giccshalmok, sőt, giccs hegyek.

Emberkísérlet: megfertőzött a zero waste szemlélet – 2018.11.23.

Kerülgetett ez engem már egy ideje. Világ életemben zavart, ha nyílt szemetelést vagy egyszerű pazarlást láttam a környezetemben. Villanyt lekapcsolni, csapot elzárni. Kaját nem dobunk ki, megeszünk mindent – ez alap volt mindig is, így neveltek. Az egyszer használatos evőeszközökről már rég leszoktam, ugyanígy a műanyag poharas gépi kávéról is, ásványvizet pedig csak a legszükségesebb esetben veszek. Szerencsére ahol én lakom vagy megfordulok, ott iható a csapvíz.

De ennyi, nem vittem túlzásba az odafigyelést, nem számolgattam, hogy mennyi szemetet is termelek pontosan, általában elintéztem némi mormogással, a pillanatnyi lelkiismeret furdalásokat meg leöblítettem finom dobozos tejjel vagy kólával.

Aztán egy-két hete felgyorsultak az eseménynek.

Azok a gyönyörű mediterrán kertek! – 2018.11.22.

Egy építészeti díjátadóról készült hírben látott fotó adta az ötletet néhány napja, hogy írjak végre a magyar mediterrán kertstílusról, amit itthon szinte minden elemében félreértettünk az elmúlt 30 évben, mióta ránk tört ez a nagy szabadság.

Ez itt tehát a Félreértett kertészkedés sorozat következő része, dühöngj velem vidáman, és tanuljunk együtt egy kicsit!

Előre szólok: a cím irónia. Ennek ellenére lesznek a cikkben valóban szép, mediterrán kertek, ide is teszek egyet rögtön, ha máris unod az olvasást.

A napokban adták át az Octogon magazin Év homlokzata díjait, öt kategóriában hirdettek győztest. Érdemes megnézi őket, tényleg szépek. A szakmai értékelésen túl internetes közönségszavazást is tartottak, amin az év családi házára lehetett szavazni. A győztes egy mediterrán stílusú ház lett (az 5 kategória győztesének bemutatása után következik a cikkben). A fotón látható a hozzá illő, “magyar mediterrán” kert is, ez bökte ki a szemem és inspirált némi digitális firkálásra.

A kettéhugyozott város – 2018.11.14.

Ne szépítsük: az van, hogy a főváros egyes részei gyomorforgatóan ocsmányul néznek ki, hányingerkeltő módon szarosak, hugyosak, ebből következően büdösek. Most hagyjuk a szemetet, arról az oldalról is felháborító a helyzet, és senki nem fog meggyőzi olyan érvekkel, hogy Máshol sokkal rosszabb a helyzet, menj el Nápolyba!

Nem érdekel Nápoly, Budapesten élek, ez a város érdekel, és szeretek itt élni. Itt töltöm életem 90-95 %-át és itt szeretném a következő évtizedeket is – igen, biztos hülye vagyok.

De ahogy kilépek az utcára, önkéntelenül is képtelen vagyok gondolni bármi másra, mint hogy menet közben bámulom a földet, és kószálok a járdán ide-oda, húgyfoltokat kerülgetve. Mert a kutyaszar az még nem is olyan vészes. Van, sok van, de azok inkább autók között, fák tövében, félreesőbb helyeken. Járdán is van, de Budapesten élek 17 éve, megszoktam, elviselem, megtanultam együtt élni vele. Egy bizonyos mennyiségig oké, és az elmúlt években-évtizedekben tényleg sokat javult a helyzet. A kutyások legnagyobb része tényleg összeszedi, vannak már kifejezetten kutyazacskós tartók is, tök jó.

Félreértett újrahasznosítás – a Pinterest bugyrai – 2018.11.10.

Nem hálás feladat olyan jelenséget kritizálni, amit alapvetően a jó szándék keltett életre, és aminek művelőit valószínűleg a legnagyobb jóindulat és tenni akarás hajtja. De sajnos mint majdnem minden, az újrahasznosítás témaköre is könnyen félresiklik és a rossz logika mentén történő gondolkodásnak köszönhetően még erősíthetjük is azt, ami ellen épp harcolunk.

A közösségi média felületein milliónyi tematikus csoportban számolatlanul és szűretlenül ömlenek ránk a DIY (csináld magad) ötletek, mi pedig, elgyengült pillanatainkban hajlamosak vagyunk minden ellenállás, minden alapvető kritika nélkül befogadni és mentálisan elfogyasztani azt, amit látunk. Hiszen a küldőn látszik a jó szándék, ő csak ötletet akar adni, mindezt ráadásul ingyen. Miért is feltételezne bárki ártó szándékot? És épp itt van a bibi: ártó szándék nincs, ártalom viszont van. Ezért, mint amikor egészségtelen, halálos adag cukrot tartalmazó süteménnyel kínálnak, tanuljunk meg tisztelettudóan, de határozottan NEM-et mondani.

Ilyen volt, ilyen lett – egy kert születése képekben – 2018.11.08.

A kertbemutatás egyik hatásos módszerével élve készítettem egy előtte-utána válogatást az egyik kedvenc kertemről. Meglepő lehet, ha azt mondom, hogy amit itt láttok, az a 8. kerületben található, de ha hozzáteszem, hogy ez itt a Tisztviselőtelep egyik kertje, akkor már talán el is hiszed.

Minden, amit a sövényekről tudnod érdemes – 2018.11.06.

Kertjeink egyik legáltalánosabb eleme a sövény. Szinte mindenkinek eszébe jut, amikor kertet épít vagy építtet: mivel a kertet otthonunk részévé szeretnénk tenni, így ki akarjuk zárni a külvilágot. Ezt talán nem a legegyszerűbben és leggyorsabban, de mindenképp a legolcsóbban növényekkel oldhatjuk meg.

Legegyszerűbb értelemszerűen a tömör kerítés, ez azonban költséges dolog, sokszor irreálisan is, nagyon könnyen milliós tétel is lehet. S valljuk be, ha már kertünk van, mégis csak jobb, ha természetes módon oldjuk meg az elszeparálást.

Ne legyél klímabűnöző, a gyereked utálni fog – 2018.11.03.

Ennek a cikknek bizonyos pontjai – mint ez az első is – kifejezetten azokhoz szólnak, akik nagyobb kertrendezés, esetleg házépítés előtt állnak. Rengeteg helyen látni, hogy a garázst egy hosszú telek esetében annak végére helyezik, amihez persze oda is kell jutni az autóval, így a kert felét a tulajdonos kénytelen leburkolni.

Igaz, nagyon sokszor a helyi építési szabályzat nem engedi meg, hogy az utcafrontra kerüljön a garázs – utcakép védelmi szempontok miatt. Olyan esetben viszont, ahol ennek nincs akadálya, érdemes mérlegelni az utcai garázs ötletét.

Kerti díszek ingyen – 2018.11.02.

Mindenki szereti a kerti díszeket. A kerti díszeken túl már talán csak nézegetni szeretjük jobban őket a mindenféle tematikus oldalakon, meg persze Facebook-csoportok válogatásai közt.

Néha én is elhatározom magam, csinálok valami hasonlót. Kinyitom a laptopot, és olyankor kezdődik az őrület.

Exkluzív interjú egy poloskával – 2018.10.28.

Az idei év mintha vízválasztó lett volna a magyarországi poloskahelyzetet tekintve. Ennek apropóján készítettünk interjút Poloska úrral, aki az országban eddig egyedül a Gardenistának nyilatkozott.

Egy belvárosi, csendes kis kávéházban találkoztunk. Vasárnap reggel még üres a hely, csak a pincér csörömpöl a poharakkal. Én iszom egy eszpresszót, Poloska úr egy félbevágott paradicsomot kér. Ahogy megkapja, azonnal belemélyeszti szívó szájszervét, és hangosan, élvezettel szürcsölni kezdi a friss paradicsomlevet. 15 perc szívogatás után, mikor végre enyhülni látszik az extázisa, úgy érzem, elkezdhetjük az interjút.

Poloska után vízözön – 2018.10.22.

Több hullámban beköszönt a valódi ősz így október vége felé, lassan lecseng a “poloskaőrület”, mindenki megnyugszik és a legtöbben talán el is felejtik, mennyi kellemetlenséget okoztak ezek a számunkra bosszantó rovarok (kivéve a gazdák, ők nem felejtik…).

Ez persze nincs így, a veszély nem múlt el, csak az ősz és a tél ideiglenesen felfüggesztette. Tavasszal újra indul az egész, és ne legyenek kétségeink afelől, hogy a következő években újabb fajok fognak csatlakozni a poloskákhoz, ahogy történt ez a közelmúltban is. Van már az országban a poloskáéhoz fogható károkozásra képes betolakodó, csak mivel az nem olyan feltűnő, nem jelent meg a lakásajtóban, ezért kisebb hírverést kapott.

Félreértett kertészkedés: újra pusztít a giccs – 2018.10.21.

Félreértett kertészkedés sorozatunk előző részében a kerti giccsek megismerésébe kezdtünk, hogy felvehessük a harcot az agysejteket és a közízlést romboló hatásuk ellen.

A kerti törpék olyan ikonikus kerti alakok, hogy mindenképp külön részt érdemelnek, ahogy az erotikus/pajzán tartalommal bíró alkotások (vagy inkább: dolgok) is, vétek volna egyetlen szerencsétlen, jobb sorsra érdemes teknősbékával (lásd alább) letudni ezt a témát. Ugyanígy megérdemlik a figyelmet a kertbe kivitt vallási/ideológiai ihletésű művek avagy termékek, de az újrahasznosítás veszélyeire is fel kell majd hívnunk a figyelmet.

Ezeken túl a jobb megértést segíti, ha párhuzamot vonunk az élet egyéb területein megjelenő giccsel, legyen szó akár a szappanoperák világáról, akár zenéről.

Mint láthatod, a giccs tényleg ezerféle alakot képes felvenni, de mi felismerjük és tisztelettudóan, de határozottan nemet mondunk neki.

A 9 legjobb növény betörő ellen – 2018.10.17.

Otthonunk biztonsága az egyik legalapvetőbb emberi igény ősidők óta. Koronként és kultúránkét – igazából a mai napig – sokan, sokféle megoldásra esküsznek. Van, aki a párnája alatt tartott pisztolyban bízik (lásd USA), van, aki erre is az univerzum energiáit használja, az állatbarátok a kuvaszban, rotweilerben és társaikban bíznak, az átlagember riasztót vesz, a kemény fiúk pedig még keményebb fiúkat bérelnek, hogy biztonságban tudják ingóságaikat az ingatlanjaikban.

Ha ezekre nincs pénzed, nincs hozzájuk kedved vagy egyszerűen csak szeretnél pluszban egy igazi, olcsó D.I.Y. védvonalat az otthonod védelmére, akkor jó helyen jársz, mert most megmutatom a lehetőségeket.

Kesztyűt fel, szúrós dögök következnek!

Félreértett kertészkedés: a pusztító giccs – 2018.10.15.

Rengeteg tárgy vesz minket körül. Ezek egy nagy része a mai modern életünkhöz elengedhetetlenül szükséges – vagy legalább is azt gondoljuk róluk – s mert megszoktuk a használatukkal járó kényelmet, hogy időt és energiát spórolunk velük, nem szívesen válunk meg tőlük. Elvégre, ezért emelkedtünk ki az állatvilágból, mert elkezdtünk eszközöket használni, tárgyakat készíteni, amik segítségével legyőzhettük a minket fogyasztó ragadozókat.

Tárgyaink egy másik nagy csoportját képezik azok a dolgok, amiket díszértékük miatt tartunk. Ezek is mindenhol ott vannak: a kocsiban, kinn a kertben és benn a lakásban az összes helyiségben. A szobákon belül pedig ott vannak a hűtőn, a táskánkon, és persze magunkra is aggatjuk őket, mert kevésnek érezzük azt, ami körülvesz minket.

A legszebb pesti tetőkert, gyönyörű kilátással – 2018.10.13.

Sok városi ember álma egy saját kert, vagy legalább egy olyan társasház, ahol van valamennyi zöldfelület. A budapesti épületek dzsungelében viszonylag kevesen vannak azok a szerencsések, akik elmondhatják magukról, hogy kimehetnek a saját kis zöldjükbe.

A Keleti pályaudvarhoz közel fekvő egyik társasház lakói jól választottak. A kétezres évek elején született épület tetejének egészén tetőkertet alakítottak ki, igaz, ennek nagyjából a harmadát betonburkolat borítja.

Ebben a cikkben Emese írt a biodiverz zöldtetőkről (ami ugye nem tetőkert) és ha elolvasod a fogalmakkal is pontosabban tisztába kerülhetsz, nemrég pedig Rita mutatott nektek 5 grandiózus zöldtetőt a világ minden tájáról, amik – a hasznos funkciójuk mellett – látványnak sem utolsók. Álmodozni jó, én is elképzeltem, elég klassz lenne személyesen felfedezni ezeket a nagyszerű alkotásokat, de azért az sem rossz, hogy kulcsom van egy ilyen kerthez. Még úgy is jó érzés, hogy az a kulcs a(z egyik) “munkahelyem” kulcsa…

Rezsicsökkentő komposztáló raklapból – 2018.10.11.

Pár hete motoszkált már a fejemben, hogy kellene csinálni végre egy nagyobb komposztálót az egyik belvárosi kertemben (ahol a kertfenntartásért felelek).

Mivel az elmúlt hónapban a szemétszállítás érezhető lelassulásával és részleges leállásával felgyorsulni látszanak az események, gondoltam, itt az alkalom belevágni. Nevezzetek vészmadárnak, de én úgy vagyok vele, hogy még mielőtt teljesen szétesik a szemétszállítási rendszer a kerületben / Budapesten / országban, a részemről elvégezhető minimumot megteszem, és ahol csak lehet, nullára csökkentem a kerti zöldhulladékot. Ehhez nem kell mást tennem, csak építeni egy az átlagosnál valamivel nagyobb komposztálót, hogy a belvárosi társasházak kertjeiben ne legyen balhé a felhalmozódott és nem túl esztétikus látványt nyújtó levél- és ágkupacokból.

Ezeket is ültesd tuja helyett – 2018.10.07.

A tuja évtizedek óta nagyjából olyan berendezési tárgy a magyar kertekben, mint a hűtő a konyhában. De ezt már egy korábbi cikkben kinyilatkoztattam. Itt most a Mit ültessek tuja helyett? kérdésre adott válasz második etapját olvashatod. Mutatok egy újabb adag örökzöld cserjét, amivel a tujához hasonló eredményt érhetsz el – már ami az azzal történő takarást illeti.

Az itt felsorolt növények a tujánál sokkal jobban bírják a nyáron egyre hosszabb ideig tartó forró időszakokat, a száraz levegőt és a csapadékmentes nyári heteket.

Az tény, hogy az örökzöldek közül a tujával oldható meg legjobban egy kert elszeparálása úgy, hogy az a legkevesebb helyet foglalja el. Emellett viszont a rizikó is sokkal nagyobb, hogy évek múltán, látszólag minden előjel nélkül a sorban egyszer csak megadja magát az egyik példány. Te pedig ott maradsz egy hiányos tujasorral, és vakarhatod a fejed, hogy honnan veszel egy nagyon hasonló árnyalatú, 3 vagy 4 méter magas smaragdtuját. Megsúgom: vagy sehonnan, vagy a pénztárcádba nagyon, de nagyon mélyen beletúrva, jó messziről tudsz hozatni egyet. Vagy kettőt, vagy…

Szóval, ha épp örökzöld sövény telepítésén gondolkodsz, fusd át ezt a listát – és az előzőt is -, hátha találsz köztük olyat, amibe beleszeretsz. A tuját pedig hagyjuk meg a hanyatló nyugatnak – ott párás a levegő és kiegyenlítettebb a klíma, jól is érzi magát.

11 pillangócsalogató növény – 2018.04.25.

A természetes kert látványához a növények és a kialakítás mellett egyértelműen hozzátartozik az állatvilág is. Persze nem szarvascsordákat kell fürkészni a sufni mögött, bár van, akinek az is megadatik. Legtöbben viszont beérjük a rovarokkal, közülük is leginkább a méhek és a pillangók azok, amiket szívesen látunk a kertünkben.

Méhlegelőről nemrég volt szó, jöjjön most 10 olyan virág, amikkel garantált a “siker”, vagyis amikkel könnyen pillagókat és lepkéket csalogathatunk a kertbe.

Irány a természet! – A város közepén – 2018.04.22.

Tegnap megmutattuk nektek, milyen az idei Tavaszkert dísznövény kiállítás a Budai Arborétumban, amivel nem titkolt célunk az volt, hogy minél többen kedvet kapjatok hozzá. Még ma sem késő felkerekedni, este 7 óráig nyitva vannak a kapuk, a jó idő adott, szóval ha azt látod, hogy üres a terasz vagy a kertben elfér még egy-két növény, kapd magad és irány a virágvásár! A kiállítás után most a helyszínt ajánljuk, mint remek hétvégi kirándulós program – a főváros közepén!

Az 5 legjobb dolog az idei Tavaszkert kiállításon – 2018.04.21.

Pénteken elkezdődött a Tavaszkert Dísznövény 2018 Szakkiállítás és Vásár a Budai Arborétumban. Végig is néztük gyorsan, hogy be tudjunk számolni nektek az idén megújult és átalakult kertkiállításról. Ha esetleg még hezitálsz, hogy kilátogass-e, vagy nincs még programod a hétvégére, akkor ne is gondolkodj tovább, irány a Villányi út! Összeírtunk 5 indokot, ami erőt adhat elindulni.

Egy mesébe illő villakert a múltból – 2018.04.20.

A 19. század végétől sok híres és kevésbé híres, de tehetős ember választotta pihenés céljából Leányfalut, ami az akkori utazási lehetőségekhez képest még épp kényelmes távolságra feküdt a fővárostól. Ide nem csak hosszabb időre, nyáron volt érdemes kiruccanni, a település közelsége miatt hétvégi pihenésre is ideális volt az akkor még csendes kis falu.

A nyaralók némelyike idővel állandó lakóvá is vált. Közülük a leghíresebb minden bizonnyal Móricz Zsigmond volt, aki egész kis gazdaságot rendezett be hatalmas kertjében, de itt lakott Petőfi Sándor apósa, Szendrey Ignác, Petőfi sógora a szintén költő és író Gyulai Pál, sok korabeli híres színész, színházi rendező és egyéb művészek.

Kertészek karácsonya: virágvásár most hétvégén – 2018.04.19.

Ha tavasz, akkor tulipánszezon, medvehagymaszüret és kertészetikiállítás-dömping. Ez utóbbinak újabb etapja kezdődik holnap és tart három napon keresztül Budán, a 11. kerületben a Feneketlen tó mellett, ahogy azt tudják és várják már nagyon sokan. Érdemes betervezni a hétvégi programba és felkerekedni. Ha eddig még nem voltál, azért, ha voltál akkor pedig azért.

A Budai Arborétum tökéletes helyszíne egy dísznövény vásárnak. Tavasszal különösen szép ez a hatalmas park, ahol ezrével, de talán tízezrével nyílnak a különböző hagymás virágok. Így a kiállítás egy igazi “kettő az egyben” élmény.

Ültess bambuszsövényt, ha elég bátor vagy – 2018.04.16.

Sokan szeretnének bambuszt a kertjükbe, és sokan szeretnének szép, egységes sövényt, ami eltakarja az utcai leselkedőket, a kíváncsi szomszédot, vagy csak egy nemkívánatos, zavaró látványt.

Erre jó megoldásnak tűnhet a bambusz, én mégis azt javaslom, kétszer is gondold meg, mielőtt belevágsz egy bambuszsövény telepítésébe, mert szépsége és különlegessége mellett, agresszív terjedőképessége miatt sok bosszúságot is tud okozni.

Borostyán – Áldás vagy átok? – 2018.04.15.

A borostyán a szélsőségek növénye, már ami a megítélését illeti. Az emberek vagy imádják, vagy utálják, köztes állapot nem nagyon van, legfeljebb azoknál, akik azt sem tudja, mi az. Igen, én is meglepődtem ezen, vannak ilyen emberek.

A borostyán egy örökzöld kúszónövény, ami akár 20-25 méter magasra is képes felkapaszkodni, de leginkább a földön kúszva terjed. Főként árnyékos helyekre ültetik, mivel jól viseli a fényszegény környezetet, de napos helyeken is remekül érzi magát azután, hogy megerősödött. Sőt, a szárazságot is jól tűri.

Növényevő mérgesgázok a gangon – 2018.04.13.

Rögtön az elején elnézést kell kérnem a szenzációhajhász címért, de meg tudom magyarázni. Egy tipikus pesti gangos házban lakom másfél éve, tavaly ősszel pedig belecsöppentem egy fergeteges jelenetbe a lépcsőházban, ami mindig eszembe jut, ha az udvarunk haldokló növényeire nézek – vagyis lényegében minden nap. Két 30-as fickó beszélgetett a bejáratban, egyikük talán a közös képviselő volt, s az udvar növényeiről beszélgettek. Valahogy bekapcsolódtam én is a társalgásba, mire nagy hirtelen az egyikük közölte:

Egy kertész mondta még régebben, hogy azért ilyen rondák és azért haldokolnak a növények az udvaron, mert a pince szellőzőjén keresztül mérges gázok szivárognak fel, attól pusztulnak a növények. Ezért itt sajnos nincs mit tenni, felesleges próbálkozni bármivel.

Félreértett kertészkedés: térkő és murva – 2018.04.09.

Térkő és murva, na és persze a kavics. Ez a három anyag erősen megmozgatja a kertes házban lakók fantáziáját, ha egy aktívan nem használt területről van szó a kertben, vagy a ház előtt. Mindhárom anyag lehet hasznos és praktikus, ha átgondoltan használják, de lehet teljesen felesleges és ronda, ha csak meg akarjuk úszni velük a kerti munkát. Kerti munka egy kertben? Sokaknak meglepő újdonság, amikor kertes házba költöznek.

Kert a semmiből egy év alatt – 2018.4.06.

Kertet építeni nagyszerű munka. Igazi alkotó folyamat, amiben sokféle szemléletet kell egymáshoz hangolni. Most egy közösségi kert születését és első évét ismerhetitek meg. Előtte/utána fotókon bemutatjuk, milyen volt a terület, s mivé varázsolta azt az itt kialakult közösség. Hiszen közösségi.

A VII. kerületben, Erzsébetvárosban, a Klauzál tér mellett, a Bulinegyed kellős közepén – a KisÜzem mellett – a Kisdiófa utca 4. szám alatt nyílt meg önkormányzati telken, a hivatalnak köszönhetően, a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány által szervezett közösségi kert. Az ország legnagyobb közösségi kertjéről nemrég volt egy hasonló cikkünk, azt is érdemes elolvasni.

Tervezzünk tavaszi virágágyat! 2. rész – 2018.04.04.

A tavaszi virágoknak különleges szerepük van a kertben. A téli hideg és szürkeség után a szervezetünk ki van éhezve a természet újjáéledő látványára. Ilyenkor minden frissen kibújó, akár egy kicsit szerencsétlenül kinéző virágnak is örül az, aki erre fogékony.

Egy korábbi cikkünkben a főként áprilisban virágzó, napos helyet kedvelő évelőket mutattuk be, most az április-májusban virágzó árnyékiak-félárnyékiak következnek. A listába bekerült néhány virágot nem fejlesztő növény is, mint a páfrány, ami megjelenésével virág nélkül is képes versenyre kelni a virágosokkal, illetve pár olyan is, aminek inkább a levele díszít – nem csak tavasszal, hanem egész szezonban.

11 finomság amit most jó vetni – 2018.03.31.

Idén későn jött a tavasz, vicces is, hogy a mostani az első igazán kellemes kertészkedős hétvége – mindjárt április van. Jó, jelenleg az ország nagy részén épp szakad az eső, de ezt leszámítva még mindig marad két nap egy kis kertészkedésre. Ha esetleg sűrű a húsvéti családi program, akkor is beszoríthatsz 1-2 órát egy kis veteményezésre, ha pedig csak lézengsz a házban/lakásban és a tv távirányítót kapcsolgatod, akkor nincs kifogás, irány a kert!

Egy belső kert a Parlament árnyékában – 2018.03.26.

Amikor a belvárosban járok, mindig figyelem az ajtókat, hátha nyitva van valamelyik, amikor pedig tárva-nyitva látok egy kaput, önkéntelenül arra fordítom a fejem, hogy meglessem, mi van odabenn – bár ez utóbbi tulajdonsággal azt hiszem, nem vagyok egyedül.

Mindannyiunk szerencséjére viszont nem a mozdítható tárgyak után kutatok, csak azt nézem, van-e odabenn egy kis zöld, esetleg egy kicsit több, valami kert-szerűség, s ha ilyet látok, már élesítem is a fényképezőgépem, ami mindig a táskámban lapul (régimódi vagyok, a telefonos fényképezés nem az én világom). Egy ilyen kertbe lógtam be tavaly nyáron, megmutatom most nektek.

Kertészkedős tévhitek: fák alatt nem kell öntözni – 2018.03.19.

Mikor valaki nekiáll kertészkedni, sok olyan gondolattal a fejében indul neki a feladatnak, amiket élete során hallott. Lehet, hogy még kisgyerekként a szomszéd bácsinak volt valami megmásíthatatlannak tűnő állítása az almafa metszéséről, vagy a biológia órán hallott olyat, amit kicsit félreértett, de beégett az emlékezetébe. És mikor a kertben szembe jön egy feladat, ezek a gondolatfoszlányok automatikusan beugranak, és ő zsigerből cselekszik.

Ezek a döntések, vagy különféle elméletekhez ragaszkodások aztán vagy beválnak, vagy nem, vagy sokszor csak úgy érezzük, hogy beváltak, mert hiszünk bennük. Mielőtt a mélyreható pszichoanalízis bugyraiba csúsznék mondandómmal, csak gondolj a címre, és vágjunk is bele a kifejtésbe.

Amikor a huszonéves csajok barkácsolnak – 2018.03.19.

És hol van ilyenkor Mónika? Móni! Móni segíts! Móni nem tud segíteni, de nagyon barátságosan mosolyog, közben az adminisztrációt intézi. Egyik kezéből egy halom papírt próbál kitépi a szél, másik kezében telefon, toll, egy ültetőkanál, és így még írni is tud. Így elnézve látom igazán, Mónika elég profi már ebben. Levezényelt egyedül néhány közösségi kertet korábban, most meg többen is vagyunk erre a feladatra. Csak menni fog valahogy.

Ismerd meg a kínai snidlinget – 2018.03.18.

A fűszer- és zöldségnövények nemcsak a konyhában, a kertben is fontos szerepet töltenek be. A konyhában lényegében nélkülözhetetlenek, a kertben pedig célszerű ültetni őket még akkor is, ha nem különösebben tervezzük a kertünkből vadászni a vacsoraasztalra valót. Ha eddig nem volt a kertben zöldségeskert, érdemes átgondolni, mert remek meglepetést lehet szerezni a barátoknak és a családnak egy-egy ritkább növény használatával.

100 dolog, amitől boldog lesz a feleséged – 2018.03.17.

Sok növénycsoport van, ami változatos megjelenésének köszönhetően évtizedek óta közkedvelt dísznövény. A cserépben tartottak közül az orchideák, fokföldi ibolyák, muskátlik vagy a tavaszi kankalinok és hagymások mellett lassan de biztosan araszolnak felfelé a népszerűségben a kövirózsák, aminek én személy szerint nagyon örülök.

A címmel a kövirózsák ma már megszámlálhatatlan fajtaválasztékára és az ebből adódó végtelen variálhatóságára akartunk utalni. A változatosságuk oka, hogy magról szaporítva viszonylag könnyen hozhatóak létre új változatok, mert a fajok-fajták könnyen kereszteződnek egymással.

 

Autóbeálló – a szükséges rossz – 2018.03.17.

Leginkább az új kertek esetében jön elő a kérdés, milyen autóbeállót építsünk? A régebbi házaknál általában adottság. Ha van, akkor az ott is marad mert szükség van rá, legfeljebb kap egy új térkő burkolatot, vagy lebetonozzuk, és kész. Ha nincs, valószínűleg nem is lehet, mert nem olyanok a lehetőségek, utcáról nem lehet beállni, mert magasan van a telek, vagy nincs is rá szükség, mert az eredeti építtetőnek volt lehetősége az utcafrontra tenni a garázst. Ma a településkép-védelmi szabályozás ezt a kertes övezetekben legtöbbször nem engedi.

Így lesz madárbarát a kerted – 2018.03.15.

Mindenki természetes és egészséges környezetben szeret vagy szeretne élni. Szerencsés esetben akinek van kertje, örül, ha kézzel fogható jeleit tapasztalja, hogy saját kis birtoka nem csupán egy gazos földterület vagy nyűg, amivel csak a baj és a munka van, hanem sokkal inkább egy élettel teli kis oázis, ami segít a kikapcsolódásban és a pihenésben.

Az egészséges kert egyik ilyen kézenfekvő jele az ott megforduló, esetleg abban otthonra lelő madarak gyakori látványa.

Ha szem előtt tartasz néhány alapvető kritériumot, az egészséges természeti környezetet is jelképező sokféle madárfaj fogja legalább ideiglenesen birtokába venni kertedet, kis szerencsével pedig ott is rak fészket és neveli fel a fiókáit.

Egy igazán fontos kérdés – Mi legyen a kerti szegély? III. – 2018.03.15.

Minisorozatunk harmadik és egyben befejező részében a fából készült szegélyek valamint a természetes kő- és térkő szegélyek után a műanyag és fémszegélyeket nézzük meg, mire megyünk velük, ha szegélyépítésre adjuk a fejünket.

A gyepet a virágágytól vagy egy kavicságytól elválasztó fix szegély megkönnyíti a kerti munkát: egyszerűbb és gyorsabb lesz a fűnyírás, s a gyep kevésbé vagy egyáltalán nem nő bele az ágyásba, szóval egy nagyon hasznos kerti cuccról van szó.

Tervezzünk tavaszi virágágyat! – 2018.03.12.

A tavaszi virágoknak különleges szerepük van a kertben. A téli hideg és szürkeség után a szervezetünk ki van éhezve a természet újjáéledő látványára. Ilyenkor minden frissen kibújó, akár egy kicsit szerencsétlenül kinéző virágnak is örül az, aki erre fogékony.

Mint mindenből, ebből a témából is ki lehet hozni a maximumot, ha átgondoljuk kicsit és utánajárunk annak, milyen évelő virágok nyílnak egy időben. Az együtt virágzásnak köszönhetően fokozhatjuk a látványt, a virágszínek kombinációjával pedig még inkább. Milyen legyen az előkert képe? Mit szeretnék látni a nappali ablakából kinézve? Esetleg egy-egy cseréppel ne rakjak a teraszra? Fehér és kék virágok nyíljanak együtt, vagy legyen vegyes, piros-fehér-rózsaszín-kékes lilás, bánom is én!

Egy igazán fontos kérdés – Mi legyen a kerti szegély? II. – 2018.03.10.

Minisorozatunk második részében a fából készült kerti szegélyek után a természetes köveket és a térköveket nézzük meg, mire megyünk velük, ha szegélyépítésre adjuk a fejünket. A gyepet a virágágytól vagy egy kavicságytól elválasztó fix szegély megkönnyíti a kerti munkát: egyszerűbb és gyorsabb lesz a fűnyírás, s a gyep kevésbé vagy egyáltalán nem nő bele az ágyásba, szóval egy nagyon hasznos kerti cuccról van szó.

Ezeket ültesd tuja helyett – 2018.03.09.

A tujasövény nagyjából olyan berendezési tárgy a magyar kertekben, mint a hűtő a konyhában. Nem véletlenül olyan népszerű: a többi növényhez képest viszonylag keskeny helyre van szüksége, egészséges állapotában teljesen átláthatatlan, magasra nő, és évtizedek óta tartó tömegtermelésének köszönhetően a legolcsóbb az örökzöldek közül.

Egyik korábbi cikkünkben egy ilyen nyugati tujából álló sövényt nyírtunk meg, ahol szóba került, miért nem ideális mindig csak tujában gondolkodni (Száradás, gombásodás… Olvasd el a cikket!). Megígértem, hogy ajánlok helyette alternatívákat.

Ha ezzel a cikkel megvagy, akkor olvasd el a második részét is.

Egy igazán fontos kérdés – Mi legyen a kerti szegély? – 2018.03.08.

Egy kertet sok minden meghatároz. Elsődlegesen főként a benne lévő növények mérete, formája, virágzási idejük, virágszínük. Szembetűnőek az utak – ha vannak – és az anyaguk, látványos egy pihenő- vagy étkezőhely asztallal, székekkel, egy kis házikó a kert végében, egy lugas és minden más épített elem.

Aztán lenézve a talajszintre feltűnő a gyepterület formája, határozott vagy éppen kusza széle, ahogyan átvált a virágágyba. Mivel a kertben a fűnyírás az egyik leggyakoribb és legáltalánosabb feladat, sokaknak sarkalatos kérdés, hogy mi történik a fű és a virágágy vonalában. (Itt a második rész, kőből készült szegélyek)

Túl nagy a tujád? Ess neki bátran! Elmondjuk, hogyan – 2018.03.07.

A gyönyörű, méregzöld, egyöntetű képet adó tujasövény az egyik legnagyobb ábránd, amit sok kerttulajdonos csak el tud képzelni kis hazánkban. Kicsit olyan ez, mint a nyugati életszínvonal. Teperünk, csináljuk, de valahogy a szomszédét – az aznapi hangulatunktól függően – mindig kicsit vagy sokkal jobbnak látjuk, nekünk meg marad a bosszankodás.

Flórakosár? Az meg micsoda? – 2018.03.06.

A flórakosár egy betonelem, amiből gyorsan és egyszerűen, más támfaltípusokhoz viszonyítva olcsóbban lehet támfalat építeni, akár házilag is. Általában a nagy térkőgyártó cégek gyártják ezeket is, így – a térkövekhez hasonlóan – ma már rengeteg formában, színben és többféle méretben kaphatóak, emellett felületük kiképzése is változatos. Ha modernebb hatást szeretnél vele eléri, válassz erősen szögletes, egyenes falú típust, ha a hagyományosabb látványt szereted, akkor a lekerekített formájú való neked.

11 fa, amitől jövő télen szép lesz a kerted – 2018.03.05.

Most már tényleg vége a télnek, 1-2 nap és itt a kora tavaszi idő, mostantól november-decemberig nyugtunk lesz a fagyoktól és végre kiköltözhetünk a zöldbe, elfelejtve a kert csupasz, téli képét. A téli szürkeség ellen viszont már most elkezdhetünk dolgozni. Mit szólnál hozzá, ha a kerted látványa, de legalább egy-egy részlete olyan képet festene november és március között is, amit büszkén mutogathatnál ahelyett, hogy három hónapig sunnyogva várod a tavaszt?

Itt a lehetőség, van még bőven idő tervezgetni és beszerezni azokat a növényeket, amikkel a kert a következő télen sokkal barátságosabb képet sugározhat. Legjobb persze minél előbb elvégezni ezt a munkát, hogy a fák – az előző cikkekben bemutatott, télen is díszítő évelő virágokkal és télen is mutatós díszt adó cserjékkel együtt – legyen idejük megerősödni, hogy már biztonságban, jól begyökeresedve érje őket a következő fagyos időszak.

22 cserje, hogy jövőre télen is szép legyen a kerted – 2018.03.04.

Most már tényleg vége a télnek, 2-3 nap és itt a kora tavaszi idő, mostantól november-decemberig nyugtunk lesz a fagyoktól és végre kiköltözhetünk a zöldbe, elfelejtve a kert csupasz, téli képét. A téli szürkeség ellen viszont már most elkezdhetünk dolgozni. Mit szólnál hozzá, ha a kerted látványa, de legalább egy-egy részlete olyan képet festene november és március között is, amit büszkén mutogathatnál ahelyett, hogy három hónapig sunnyogva várod a tavaszt?

Itt a lehetőség, van még bőven idő tervezgetni és beszerezni azokat a növényeket, amikkel a kert vagy a terasz a következő télen sokkal barátságosabb képet sugározhat. Legjobb persze minél előbb elvégezni ezt a munkát, hogy a cserjéknek – az előző cikkben bemutatott, télen is díszítő évelő virágokkal együtt – legyen idejük megerősödni, hogy már biztonságban, jól begyökeresedve érje őket a következő fagyos időszak.

22 virág, hogy jövőre télen is szép legyen a kerted – 2018.02.26.

A tél egy jó nagyot rúg belénk még utoljára idén, hogy decemberig nyugtunk legyen tőle és végre kiköltözhessünk a zöldbe, elfelejtve a kert csupasz, téli képét. Ennek viszont nem feltétlenül kell így lennie, sőt. Mi lenne, ha a kerted szép téli látványa, de legalább egy-egy részlete olyan képet festene, amit büszkén mutogathatnál ahelyett, hogy három hónapig sunnyogva várod a tavaszt?

Itt az alkalom – nem mondhatod, hogy nincs rá időd, mostantól egy teljes szezonod rá –, hogy beszerezd a télen is díszítőértékkel rendelkező növényeket, amiket ha legkésőbb a nyár közepéig elültetsz, jól megerősödve és bebokrosodva, tehát teljes díszükben ér majd a következő tél.

Következzen tehát az a 22 virág/lágyszárú évelő növény, amik vagy örökzöld és színes leveleikkel, vagy a szépen megszáradó és tartós virágaikkal a kert vagy akár a balkon díszei lehetnek egész télen át, és persze év közben is.

Jön a fagy és kibújt a nárciszon – Most mi lesz? – 2018.02.25.

Elérte az országot a sarkvidéki eredetű hideg levegő, jönnek is szembe a világvége szalagcímek minden híroldalról. Bár valóban nem mondható átlagosnak az erőteljes hidegbetörés így tél végén, az esemény hatását és jelentőségét biztosan felerősíti bennünk, hogy ilyenkor már ki vagyunk éhezve a tavaszra és a plusz fokokat várjuk, és nem az idei tél leghidegebb napjait.

Az őszi-téli állapothoz képest az egyik legszembetűnőbb változás a kertben a föld alól előbukkanó hagymás virágok látványa. Biztosan sokaknak eszébe jut, hogy szegény virágok megfagynak, főleg azok, amiknek már esetleg a bimbói is látszódnak.

Félreértett kertészkedés: a dísztárcsa – 2018.02.17.

A dísztárcsa csaknem mindannyiunk életében jelen van még akkor is, ha soha nem is volt autónk. Biztosan mindenkinek megvan az a jelenet, mikor egy kereszteződésben vagy az út mentén meglát egy ilyen kis UFÓ darabot egy villanyoszlopnak támasztva, ahogy ott árválkodik a szerencsétlen, várva, hogy valaki hazavigye, mint egy keservesen nyávogó kiscicát. Bevallom, tizenéves korom óta nekem is többször volt már olyan pillanatom, amikor erős vágyat éreztem, hogy felkapjam és hazavigyem, Majd jó lesz valamire alapon. Gondolkodtam is rajta, mi lehet ez a furcsa belső késztetés, hogy szemetet gyűjtsek, főleg, hogy egyébként teljesen ellene vagyok a kertekben felhalmozott és díszként használt lomoknak. Ez biztos egy feltétlen reflex, abból az ősi ösztönből jön, ami segített a gyűjtögető ősembernek túlélni. Ő még köveket meg botokat rakott félre a barlangjában arra gondolva, hogy ha majd betéved a medve, jól megdobálja a kővel, a husánggal meg agyonveri.

Így jött a felismerés, hogy az ősember-állat itt él bennem ma is. Akkor hát elemezzünk.

A Kisdiófa Közösségi Kert bő egy éve nyílt meg a 7. kerület mélyén, nem meglepő módon a Kis Diófa utcában. A kert egy éves évfordulóján volt egy kis ünnepség, zenével, műsorral, ahogy ilyenkor annak lennie kell. Mivel én is parcellatulajdonos vagyok a kertben, s a csapatból egyedüliként én foglalkozom kertépítéssel, így kis morfondírozás után…

 …

Kerti sütögető bazaltkockából – 2018.02.11.

Egy kertben a fű, fa, virág kombináció mellett az épített elemek közül az egyik alap berendezési tárgy mindenképp a kerti sütögető. Ha meghallod ezt a szót, hogy kerti sütögető, és volt ilyen élményed gyerekkorodban, akkor nagy valószínűséggel eszedbe jutnak azok a nyári nagy bográcsozások, amikor alig vártad…

Félreértett kertészkedés: a szekér – 2018.02.06.

Leginkább vidéki csárdák és vendégfogadók környékén találkozhatunk ezzel az égi tüneménnyel, a kimustrált, és jobb esetben valamennyire tartósított, olajfestékkel bőségesen átitatott, egykori szállítójárművel…

11+1 cserje és fa, ami máris kivirágozhat – 2018.02.03.

Az idei tél eddig elég lagymatagra sikerült, és a hátralévő február sem hoz már különösebben erős fagyokat -feltehetőleg. Ilyen enyhe időben sok kora tavaszi díszcserje és fa képes virágba borulni, főleg, ha az ehhez ideális, meleg fekvésben nevelkedik. Épületek szélvédettebb, déli oldala…

Zseniális: Így rejted el a villanyórát a kertben – 2018.01.31.

A támfal egy elég praktikus dolog a kertben, ha a lejtős terepviszonyok helyett inkább sík felületet szeretnénk látni a telkünkön. A lejtőn elgurul a labda, kellemetlen rajta járni, főleg ha vizes a fű, és még a kutya is csálén fut…

Nem zikkurat, csak egy emeletes fűszerkert, mi más! – 2018.01.29.

Fűszerkert építésekor van néhány tanács, amit ha betartasz, biztos lehetsz a sikerben. A fűszernövények legtöbbje ideális alapanyag még az antitalentum kertészeknek is, ugyanis egy szívós, tág tűrésű növénycsoportról van szó. Nem véletlenül jutnak olyan gyakran szerephez…

Félreértett kertészkedés – az kötsögfákrúl – 2018.01.29.

köcsögfa vagy köcsökfa mellett Kálnási Árpád Debreceni cívis szótár című gyűjteményében az alábbi meghatározás olvasható: főnév; Az udvaron felállított többágú fa, amelyen a tejesköcsögöket szárítják. A köcsökfa leásot fa vóut, nígy-öt ága vóut, ára tettík a kimosot tejesköcsögöket…

 …

Balatonfüred legizgalmasabb villái és kertjei – 2018.01.26.

Balatonfüreden elég jól el lehet tölteni a nyaralást, vagy egy hosszú hétvégét. Nem csoda, hisz a város az 1800-as évek vége óta erre van berendezkedve, s a „Balaton-part legrégebbi fürdőhelye” cím birtokosaként van is némi történelminek mondható…

 …

Félreértett kertészkedés – Az autógumik tündöklése és várva várt bukása – 2018.01.24.

Ha már egyszer olyan szerencsés vagy, hogy kertes házban élsz vagy legalább is a házhoz ahol laksz, tartozik valamilyen méretű kert, biztos gondolkodtál már azon, hogyan tehetnéd még szebbé. Ez a cikk most nem konkrét tanácsot ad…

 …

Szóval, ez itt egy 5 tonnás pad. Kézzel készült – 2018.01.23.

Akinek kertje van, jó eséllyel kerti padja is van, vagy legalább is szeretne egyet. E vágy beteljesítésének vannak egyszerűbb és bonyolultabb módjai. Én szeretem az időigényesebb végén megfogni a dolgokat. Ez persze csak az önironizáló rész, valójában a kihívás, az új feladat izgalma…

 …

A legszebb lépcső, amit láttunk – Liege virágos lépcsője – 2018.01.18.

Montagne de Bueren, egy 374 fokból álló lépcsősor Liége városában, Belgiumban. Nevét Vincent de Bueren-ről kapta, aki egy híres 15. századi csata vezéreként sikeresen megvédte a várost Merész Károly, Burgundia hercegének…

 …

A nyolcadik kerület egyik legöregebb háza, és tégláinak utóélete – 2018.01.15.

Budapesten – és feltehetően szerte az országban – a régi, belvárosi épületek legalább is megkérdőjelezhető indokoknak köszönhetően sorra tűnnek el a városképből. Egészen véletlenül, tavaly egy közösségi kert építésekor találtam…

 …

Tenyérnyi kertek, ahol nem kéne – Vélemény – 2018.01.15.

Az internetnek és benne a közösségi médiának hála, naponta/óránként/percenként ömlik ránk a világból a digitális gyorskaja, amit nagyrészt rágás nélkül benyelünk, s rövid időn belül emésztetlenül távozik is a…

 …

7+1 legjobb kerti tipp – 2018.01.14.

Sok szakma érzi szükségét év elején, hogy kinyilatkoztassa éves előrejelzéseit, megszabja az új irányokat a kis közössége, és talán az egész emberiség számára egyaránt. Leginkább a kreatív szakmákban figyelhető meg ez a…

 …

A fröccsöntött virág és a zsalukő szerelme – Vélemény – 2018.01.14.

Balatonozós szilveszter lett idén. Barátokkal nem vágytunk „az év legnagyobb buli”-jára, mint ahogy már kábé öt éve határozottan ezt érzem év végén. 35 évesen nálam már inkább az a cél, hogy minél kevesebb embert lássak…

 …

Jerikói rózsa – Ha egy kis téli sikerélményre vágysz – 2018.01.13.

A tél eddig nem vette túl komolyan a feladatait idén, és lassan elmondhatjuk, hogy a felét már átvészeltük, azért a kertészkedésből, növénynevelésből sosem elég. Ilyenkor jön jól egy igazi jolly joker gaz, a növényvilág zombija, a mexikói…

 …

Nem tudtad: ezt tilos a lefolyóba önteni! – 2018.01.10.

Biztosan sokan tudnak a MOL egyik dicsérendő kezdeményezéséről, ami nem a BUBI és nem a Zöldövezet Program, hanem egy sokkal kevésbé látványos, de mégis nagyon hasznos ötlet és annak megvalósítása, vagyis a cég által…

 …

Ne rettegj, tényleg drága lesz a gyümölcs – Vélemény – 2018.01.09.

Ma reggel körbefutotta a netes sajtót egy MTI hír Még nincs dráma, de két-három héten belül szükség lenne fagyra címmel. Az „okos” cím ügyesen, észrevétlenül hat gondolatainkra, hisz benne van a „De mi lesz velünk, ha…” gondolatmenet, egy kis…

 …

Ilyen volt régen egy menő villa az agglomerációban – 2018.01.06.

A mi életünkben a vidéki nyugalom hívó szava leginkább az 1990-es évek óta csábítja a budapesti – és egyéb nagyvárosi – embereket, akik ráuntak a poros-koszos utcákra, a tömegre, a zsúfolt tömegközlekedésre és az azzal járó…

 …

Bohózat kerti szerszámokra, egy felvonásban – 2018.01.04.

Év elején menetrendszerűen megtesszük újévi fogadalmainkat, amit be is tartunk egészen január tizenkettedikéig, a kitartóbbak akár a hó végéig is. E nagyszerű, értelmetlen modern népszokás mellett érdemes hasznosabb…

 …

Virághagyma-hajtatás – Ha télen sem férsz a bőrödbe – 2017.12.30.

A kinti kerti munkák lassan elfogynak, az utolsó bokor alatt is összeszedted a lombot, lemetszettél mindent, amit csak lehetett, de mégsem tudsz leállni? Akkor itt az ideje nekilátni valamilyen virághagyma hajtatásának, azzal is…

 …

Utolsó kerti teendők – 2017.12.26.

Az év végi első sokk (Karácsony) után megnyugodhatunk kicsit, és még mielőtt a Facebook-on belekezdenénk a petárdások módszeres szidalmazásába és válogatott kínok közti halálukat kívánnánk, menjünk ki egy kicsit kertészkedni, mert…

 …

Így ne nyírd ki az élő karácsonyi fenyőfád – 2017.12.23.

Úgy rémlik, a ’90-es évek végén tört be hozzánk az a jó szándékú „hóbort”, miszerint karácsonykor a hagyományos, vágott fenyő helyett élő fenyőfát kezdtünk el vásárolni a természetvédelem zászlajával a hónunk alatt. Ha nem vennénk fenyőfát…

 …

kerttervezés, kerttervezés Budapest, automata öntözőrendszer, kerti ötletek, dísznövények, szép kertek, díszkertek, kertépítés, gyepszőnyeg, kert tervezés, kerti növények, évelő virágok, kertek, kerttervezés árak, minden ami kert, belső kertek, örökzöld növények, fűszerkert, zöldséges kert, villakert, kerti szegély, sövények, örökzöld sövény, virágos sövény, tuja helyett, madárbarát kert, madárbarát növények, kövirózsa, kerti szegély, raklap komposztáló, tetőkert, mediterrán kert, angolkert, téli kert, téli díszek, télen díszítő növények, télen díszítő virágok, télen díszítő cserjék

Comments are closed