Kertépítés

KERTÉPÍTÉS

A kertépítés általános menete egy csepeli kert példáján keresztül bemutatva.

 

Az egy éves kert

A kertépítés folyamatáról készült képeket megnézheti egyben a menü alján lévő galériára kattintva!

 

2014 augusztusában 2 hét alatt készült el egy 300 m2-es kert a csepeli kertvárosban. A kertet először is ki kellett tisztítani, levágni az elburjánzott gyomokat, kivágni néhány kiszáradt fát és beteg gyümölcsfát. Ezt követően lenyestük a felső, gyommagvakkal erősen fertőzött néhány centiméteres talajréteget (a kert gondozásával két éve felhagytak, így a gyomok szabadon terjedhettek, így maximális mennyiségű gyommag szóródott a talajra), majd az egész területet felrotáltuk.

A kertépítés folyamata - Csepel - helyszíni felmérés

A kertépítés folyamata – Csepel – helyszíni felmérés

A kertépítés folyamata - Csepel - tereprendezés

A kertépítés folyamata – Csepel – tereprendezés

A kert egy saroktelken fekszik, így a belátás halmozott problémát jelentett. Az elsődleges feladat is ez volt: oldjuk meg, hogy minél kevésbé lehessen belátni, mivel a kertnek addig egy privát sarka sem volt. Ilyen esetekben mindig jó ötlet, ha a terület egy részét – leginkább a középső részt – lesüllyesztjük, így a süllyesztett terület rögtön kevésbé lesz látható, ha a kert széleire növényeket ültetünk. Másik hasznos hozadéka a lesüllyesztésnek, hogy a kitermelt földmennyiséget szabadon felhasználhatjuk, vagyis pénzt spórolunk. Ez a mennyiség azonban csak egy részét fedezte annak az elképzelésnek, hogy a kerítés mentén, a régi kerítéslábazat szintjéig körben töltsük fel a területet. Ezzel egyrészt a beültetett növények is magasabbnak tűnnek, de ami talán még fontosabb, hogy a sík, “unalmas” kertet a terep változatossá tételével mozgalmassá tettük.

A kertépítés folyamata - Csepel - termőföld terítés

A kertépítés folyamata – Csepel – termőföld terítés

Összességében közel 30 m3 földet hoztunk és/vagy mozgattunk meg, így alakult ki a katlanszerű középrész, ahol a gyep kapott végül helyet. A kert kialakításánál szempont volt, hogy minimális legyen a fenntartási igénye, emellett egy a közelben lévő, 100 évesnél is idősebb feketefenyves látványának is vissza kellett köszönnie a kertben. Így került be 5 db 2-2,5 méteres feketefenyő, mellettük pedig sokféle egyéb örökzöld: borókák, tiszafák, leyland ciprusok, tuják és egyéb fenyőfélék.

A kertépítés folyamata - Csepel - növényültetés

A kertépítés folyamata – Csepel – növényültetés

Hogy az összkép mégse legyen “túl zöld”, az örökzöldek között sokféle évelő virág kapott helyet, amik tavasszal majd besűrűsödve az egész talajszintet beborítják, és hosszú évekig egyensúlyt tartanak majd a zöld vs. egyéb színek harcában. Az évelők is úgy lettek összeválogatva, hogy azok többségének lombja örökzöld, így egész évben színesíteni fogják a kertet.

A kertépítés folyamata - Csepel - gyepszőnyeg telepítés

A kertépítés folyamata – Csepel – gyepszőnyeg telepítés

Az elkészült kertről az alábbi linkre kattintva láthatnak képeket:

Örökzöld kert építése Csepelen – GALÉRIA

 

A kert bejáratát és teraszát apró, 5×5 cm-es andezit kockakőből készítettük. Az erről készült galériát az alábbi linkre kattintva nézheted meg:

Andezit kockakő burkolat építése – GALÉRIA

 

És készült egy fűszerkert is, 20x20x20 cm-es bontott bazaltkockából. Az erről készült galériát az alábbi linkre kattintva nézheted meg:

Fűszerkert építése bazaltkockából – GALÉRIA

 

 

kertépítés Budapest, kertépítés XVIII. kerület, kertépítés XVI. kerület, kertépítés Dunakeszi, kertépítés Göd, kertépítés Fót, automata öntözőrendszer telepítés, gyepszőnyeg terítés

Comments are closed