Kerttervezés okosan II. – Télen is díszítő fák és cserjék

openairkert__nezokep_kerttervezes_telen_diszito_fak_cserjekA téli kert és annak látványa mindig rázós terület. A nap alig süt, minden ködös és nyirkos, színt legfeljebb az örökzöld fák – fenyők, hamisciprusok és tuják – visznek a kert életébe, de ezek túlzott használata komorrá teszi a környezetet, főleg télen. Ma már szinte minden kertben találunk babérmeggyet, japán kecskerágót vagy korallberkenyét, mivel ezek a cserjék tartósak, gyorsan nőnek és takarni is jól lehet velük, viszont a zöld lombjukon kívül csak tavasszal és nyáron adnak valamilyen plusz levél- vagy virágdíszt.A kerttervezés során éppen ezért kell gondolni arra, hogy a téli kert látványa se legyen érdekességektől, növényi díszektől, színektől és formáktól mentes.

 

A télen is díszítő évelő virágokat IDE KATTINTVA találod!

 

Télen is díszítő cserjék

Aucuba japonica Variegata – japán babérsom

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Aucuba japonica Variegata – japán babérsom

A kert téli látképének talán legértékesebb növényei a lomblevelű örökzöld cserjék. E csoport tagja a japán babérsom, ami sok éve nálunk is nagyon népszerű, köszönhetően világító sárga tarka leveleinek, amik télen is őrzik színüket. Tápanyagban dús, savanyú és öntözött talajon gyorsan növekszik, egy 80-100 cm-es, erős növény évente 50-60 cm-t is képes nőni. Ami még nagyon fontos vele kapcsolatban: a babérsom árnyékkedvelő növény, nyáron a délutáni napsütés megperzseli a leveleit. Napos helyen lassabban nő, vagy szinte alig fejlődik, csak vegetál. Tavasszal vagy ősszel nem jelent problémát a közvetlen napsütés, például ha lombhullató fák tövében van szabad területen, s a nyári délelőtti napsütés sem károsítja.

Berberis julianae – júlia borbolya

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Berberis julianae/júlia borbolya

Ez a borbolyafajta igénytelen, szárazságtűrő, nagyon szívós örökzöld cserje. Élő kerítésként is alkalmazható, mivel merev, szúrós levelei mellett fő védelmi tartozéka még különleges, 3 ágú, erős tüskéje, aminek szúrása erős fájdalmat okoz. Napsütéses helyen levelei ősszel és télen bordós árnyalatot kapnak, csomókban álló apró bogyói szintén szépen díszítenek. Eleinte nem nő túl gyorsan, 20-30 cm-t évente, majd mikor már 1 méteres magasság felett jár, egyre hosszabb hajtásokat hoz. Jól nyírható, szögletes sövény is alakítható belőle.

Buxus sempervirens – örökzöld puszpáng

 

openairkert_kerttervezes_telen_diszito_cserjek_21_buxus_sempervirens_puszpang

A puszpángot azt hiszem a legtöbben ismerik, talán a leginkább elterjedt örökzöld dísznövény kertekben, parkokban egyaránt. Évszázadok óta a királyi és főúri kastélyparkok első számú dísznövénye, ma pedig már a legkisebb teraszokon is kötelező elem. Néhány éve sajnos megjelent egy Távol-Keletről származó kártevője, a puszpángmoly, ami itt Európában kizárólag ezzel a növénnyel táplálkozik. Érkezése óta óriási pusztítást végzett, védekezni ellene csak gyakori rovarölőszeres permetezéssel lehet, ami nem túl szerencsés ugyebár, vagy egyszerűen kézzel kell leszedegetnünk a kis zöld-fekete hernyókat – ehhez viszont tavasztól őszig folyamatosan figyelni kell a növényeket, mivel a molylepkének 3-4 szaporodási ciklusa is lezajlik egy szezonban.

A puszpángnak több változata is ismert. A zöld fajtáktól leginkább a “Green Pillow” és a “Variegata” fajták térnek el, előbbi sárgás árnyalatával, utóbbi fehér tarka leveleivel díszít. A változatokat a puszpángmoly kevésbé szereti. Mindenféle méretű sövénynek ideális, persze ahhoz, hogy 2 méter magas térelválasztót nevelj belőle, kell vagy 10-12 év minimum, mivel elég lassan növekszik.

Hebe buxifolia – veronikacserje

openairkert_kerttervezes_telen_diszito_cserjek_22_hebe_buxifolia_veronikacserje

A veronikacserje egy alacsony, 4-5 év alatt lapított gömb formára növő örökzöld, hamvaskék színe szinte változatlan egész évben, nyáron persze egy kicsit élénkebb, mint télen.

Ez a törpenövésű örökzöld hamvaskék lombszínével igazi különlegesség a kertekben. Betegsége nem nagyon van, ha tűző napra kerül és kap rendszeres öntözést, sok éven át változatlan dísze marad a kertnek. Kis jelzősövénynek, utak mellé vagy akár fűszerkertbe, zöldségesbe elválasztó sövénynek is praktikus, így a veteményesben télen is marad valami szín.

Cornus alba Sibirica – fehér som

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Cornus alba Sibirica/fehér som

Bordó ágszínével ez a somféle nagyon kedvelt mind a magánkertekben, mind közparkokban. Legjobb, ha több darabot ültetünk egymás mellé, legalább 3-5-öt, így a sűrűbb ágrendszer színe jobban mutat a növény téli, csupasz állapotában. A fehér som gyorsan nő, öntözés mellett áprilistól augusztusig akár egy méteres hajtásokat is növeszt, így egy erős példányt beszerezve már 2 év alatt bőven szemmagasság fölé képes nőni.

Cornus stolonifera Flaviramea – sárga vesszejű som

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Cornus stolonifera Flaviramea/sárga vesszejű som

Ahogy az előző som, a sárga vesszejű rokona is ideális téli díszítőelem lehet. Ágait akár vázában asztaldíszként is használhatjuk, de a karácsonyi dekorációkban is ott lehet a helye. Ez a som is hasonlóan gyorsan nő, leveles állapotában nagyon hasonlít is rá, a kettő közti erős különbség csak télen ötlik szembe.

Corylus avellana – mogyoró

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Corylus avellana/mogyoró

A mogyoróbokor finom termésén kívül a tél végi időszakban válik értékes növénnyé a kertben, amikor ágain tömegesen jelennek meg sárgásfehér, 8-10 cm-es barkái, amik az egész bokrot beborítják. Enyhe teleken már akár december végén-január elején is kifejlődnek a barkavirágzatok, amik a tavasz érkezésével lehullanak.

Corylus avellana Contorta – csavart ágú mogyoró

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Corylus avellana Contorta/csavart ágú mogyoró

A csavart ágú mogyoró a közönséges változatnál jóval kisebbre  és lassabban nő, maximális mérete általában nem éri el a 2 métert. Különleges tulajdonsága, vagyis csavarodott ágai télen teszik igazán látványossá, mikor a levelek lehullottak a bokorról. Sárga barkái normál időjárási viszonyok mellett ugyancsak tél végén-tavasz elején jelennek meg – az összhatás persze ilyenkor a legszebb. Ez a fajta termést nem hoz. Vörös levelű változata és létezik.

Cotoneaster horizontalis – kerti madárbirs

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Cotoneaster horizontalis/kerti madárbirs

A madárbirsek közül ez a faj a legelterjedtebb, Magyarországon régóta jelen van a kertekben. Ideális helykitöltő növény, mivel viszonylag alacsony növésű, vagy legalább metszéssel alacsonyan tartható. Ha szabadon hagyjuk nőni, néhány év alatt 70-80 cm-es bokorrá fejlődik. Egy évben 40-50 cm-t és növekszik, erős ágai csaknem vízszintesen terülnek el a talajon. Napos helyen levelei ősszel sárgára és pirosra színeződnek, sokáig (akár december végéig) a növényen maradhatnak. Levélhullás után a tömegével kifejlődő, apró, piros bogyói tavaszig díszítenek.

Elaeagnus pungens – örökzöld ezüstfa

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Elaeagnus pungens/örökzöld ezüstfa

Még alig elterjedt növény az örökzöld ezüstfa. Az alapfaj levele szürkészöld, erősen hamvas, ennek látványát sokan nem szeretik, talán ezért sem vált népszerűvé. Sárga levelű változata viszont sokkal barátságosabb, a sárga tarka kecskerágóra emlékeztető megjelenésű. Ágai erősek, 2-3 méteres zömök bokorrá fejlődik. Termése apró, alig látható, kékesszürke színű. Színét télen is őrzi, ez adja legfőbb díszítőértékét.

Euonymus europaeus – csíkos kecskerágó

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Euonymus europaeus/csíkos kecskerágó

A kecskerágók közül díszkertben leginkább a Távol-Keletről származó örökzöld fajokat ismerjük és használjuk. A csíkos kecskerágó egy egyszerű megjelenésű, erdőszéleken és réteken előforduló lombhullató hazai faj, ami leginkább ősszel hívja fel magára a figyelmet. Szeptember-októberre érnek be érdekes megjelenésű, négyrekeszes rózsaszín toktermései. A tél folyamán a termés tovább érik majd felhasad, így bukkannak elő narancssárga magjai. Napos helyen és jó talajba ültetve a termések tömegesen borítják a növényt, a termése így akár karácsonyi díszként is használható.

Euonymus fortuneii Blondy – sárgatarka törpe kecskerágó

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Euonymus fortuneii Blondy/sárgatarka törpe kecskerágó

A japán örökzöld kecskerágók közül leginkább a törpe oszlopos változat ideális balkonnövénynek, így a terasz dísze lehet télen, vagy akár egész évben. Levelei fényes színét nagyrészt télen is megtartja. Nem nő gyorsan, évente csak 10-15 cm-t, így nem kell tartani tőle, hogy egyhamar kinőné a helyét, emellett bátran lehet metszeni is – minél többször metsszük, annál sűrűbb lesz. Termést csak nagyon ritkán hoz. Mint minden örökzöld kecskerágónál, itt is vigyázni kell a növényvédelemre – leginkább a levéltetvek jelenthetnek rá veszélyt. Amint észleljük a kis kártevőket, tömény csalánoldattal védekezhetünk ellenük, naponta permetezve.

Euonymus japonicus – japán kecskerágó

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Euonymus japonicus/japán kecskerágó

Az örökzöld kecskerágók alapfajának haragoszöld lombja egész évben mutatós, piros bogyója szeptembertől tél végéig díszít. A maghéj a tél folyamán felnyílik, alóla kibukkan a sötét narancssárga mag, majd ezek apránként lepotyognak. Az örökzöld kecskerágók közül ezt a fajt támadja meg legkevésbé a levéltetű. Bár alapvetően inkább félárnyékos-árnyékos fekvést kedvel, jó minőségű, öntözött talajon napon is szépen fejlődik. Mély árnyékban viszont kiritkul, felkopaszodik.

Euonymus japonicus Aureomarginatus – oszlopos kecskerágó

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Euonymus japonicus Aureomarginatus/oszlopos kecskerágó

Az oszlopos kecskerágó sárga tarka változata nagyon népszerű évek óta, mivel gyorsan, évente akár 40-50 cm-t is növekszik, sűrű lombja teljesen takar, fényes levelei pedig egész évben díszítenek. Tetvesedésre közepesen hajlamos, ha figyelünk az elhelyezésére – kizárólag napos helyet kedvel, és a talajminőségre is kényes, szereti a mélyrétegű, tápdús, humuszos közeget. Év közben érdemes odafigyelni a formázására, mert sokszor hosszú, egyenes hajtásokat fejleszt – ezeket ne hagyjuk 15-20 cm-nél hosszabban, ezzel is sűrűsödésre késztetve a növényt.

Hypericum Hidcote – japán orbáncfű

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Hypericum Hidcote/japán orbáncfű

A cserjés orbáncfű egészen igénytelen, szárazságtűrő növény, parkokban is gyakran használják. Nyári virágzása után ősszel piros terméseket fejleszt, amik egész télen a bokron maradnak, idővel elszíneződnek. Már kapható sárga bogyós változata is.

Lavandula angustifolia – levendula

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Lavandula angustifolia/levendula

A levendulát talán senkinek sem kell bemutatni, hisz már gyerekkorában szinte mindenki találkozik vele. Az egyik legsokoldalúbban használt fűszer- és dísznövény, ami kis gondoskodással és megfontolt helykiválasztással télen is szép dísze lehet a kertnek. Ennek titka, hogy mindenképp napos helyre kerüljön, lehetőleg egész nap érje közvetlen napfény. Pangóvizes, kötött talajon nem fog szépen fejlődni, a talaja inkább legyen homokos, törmelékes, de nem árt, ha humuszban gazdag (ültetés előtt komposzttal érdemes feljavítani a talaját). Ha virágzás után gondosan és esztétikusan levágjuk az elvirágzott szárakat, és később sem hagyjuk, hogy hosszú szárakat növesszen, akkor a téli hó nem fogja szétnyomni a bokrot. Ha ez mégis megtörténik, bátran nekieshetünk drasztikusabban is a metszőollóval, tavasszal nagyon gyorsan regenerálódni fog a bokor.

Mahonia bealei – keleti mahónia

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Mahonia bealei/keleti mahónia

Kevesen ismerik és ezért még alig lehet találkozni magánkertekben a keleti mahóniával, pedig egy nagyon különleges és szép, szoborszerű megjelenésével egész évben díszítő örökzöld cserje. Szára ritkán ágazik el, tőről hoz néha újabb hajtásokat, de szélesen elterülő leveleivel egy 2-3 szárú bokor is méteres átmérőjűvé képes nőni 2-3 év alatt. Télen fürtökben lógó lila bogyói is díszítenek.

A mahónia sokakban visszás érzéseket kelt, mivel temetőkben, templomkertekben régóta ültetik szárazságtűrő, szívós tulajdonsága miatt. Talán ez lehet az oka, hogy a keleti mahónia sem annyira népszerű nálunk – egyelőre. Reméljük ez változni fog, mert egy nagyon szép kiállású örökzöld növény.

Pieris japonica Variegata – fehértarka japán babérhanga

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Pieris japonica Variegata/fehértarka japán babérhanga

Még kevésbé ismert a japán babérhanga, ami alacsony mérete és lassú növekedése miatt teraszra dézsás növénynek is ideális. Mint szinte minden fehér tarka levelű variáns, ez a növény is tűző napra való, és savanyú, tápanyagban gazdag talajt. Kötött, agyagos talajon nem növekszik, hiába öntözzük. Tavasszal nyíló fehér virága nem jelentős, alig tűnik ki a lombok közül. levelei kihajtáskor pirosas színezetűek.

Pyracantha Golden Charmer – tűztövis

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Pyracantha Golden Charmer/tűztövis

A tűztövis az egyik legközönségesebb és legáltalánosabban használt parkcserje, mivel nagyon szívós, szárazságtűrő és igénytelen növény. Jó talajba és napos helyre ültetve ősszel tömegesen terem. Termését a madarak nagyon kedvelik. Nagyon jó sövénynövény, jól nyírható, bár ehhez gyakori nyírás szükséges, mivel könnyen felkopaszodik, és erős visszametszés nélkül utólag már nehéz az alsó ágakat kihajtásra késztetni. Ha viszont odafigyelünk rá, a kertnek inkább egy távolabbi sarkába helyezve a téli látvány meghatározó elemévé válhat.

Symphoricarpos chenaultii – pettyes hóbogyó

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Symphoricarpos chenaultii/pettyes hóbogyó

Az ősz végére lila bogyókat fejlesztő alacsony növésű hóbogyót is érdemes inkább távolabbi pontjára ülteti a kertnek, mivel év közben nincs különösebben szép látványa. Ősszel viszont kifejlődik a húsos bogyószerű termése (vigyázat, mérgező!!!), ami tél végéig a bokron marad. Nagyon igénytelen, szárazságtűrő növény. Érdemes odafigyelni rá év közben, mert gyorsan fejleszt a talajon kúszó és legyökeresedő hajtásokat, amik hamar elborítják a környezetét, és kiölik a szomszédos növényeket. A könnyebb fenntartás érdekében célszerű ezeket a hajtásokat levágni.

Viburnum davidii – örökzöld vagy törpe bangita

openairkert_kerttervezes_telen_diszito_cserjek_23_viburnum_davidii_orokzold_bangita

Az örökzöld bangita egy alacsony növésű bangitaféle, bár sok év alatt akár 2 méteresre is meg tud nőni. Viszont évenkénti kisebb metszéssel könnyen alacsonyan tartható, így kis helyre is ideális, de kaspóba is ültetheted. Félárnyéki növény, a nyári délutáni napsütést nem szereti, ilyenkor levelei megégnek, növekedése megáll. Ha termést nevel, érezd magad nagyon szerencsésnek, mert erre ritkán hajlandó. Metálkék, fényes bogyói pedig igazán különlegesek – ha ezt látod a növényeden, mutogasd büszkén mindenkinek, akkor is, ha nem értik mire fel vagy oda annyira.

Viburnum rhytidophyllum – ráncoslevelű bangita

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Viburnum rhytidophyllum/ráncoslevelű bangita

A bangiták több tagja egyre népszerűbb Magyarországon is, szinte évente jelenik meg egy-egy új faj a kertészetekben. Az örökzöld fajok közül a ráncoslevelű bangita évtizedek óta kedvelt parkcserje. Díszkertekben is hasznos, mivel jó takarónövény, gyorsan nő, és lomblevelei miatt jobban illeszthető a természetes megjelenésű kertekbe. Ősszel kifejlődő termése először piros, majd teljesen megérve fekete, ami a tél folyamán folyamatosan lepotyog a bokorról.  Levelei érdesek, a levélerek nagyon határozottan látszódnak, “ráncosak”. Emiatt sokan idegenkednek is tőle, míg mások kifejezetten szeretik ezt a látványt.

Wisteria sinensis – lilaakác

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő cserjék

Télen is díszítő cserjék – Wisteria sinensis/lilaakác

A lilaakácot leginkább tavaszi virágesője miatt szeretjük, bár őszi sárga lombszíne se néz ki rosszul. Késő ősszel, leginkább lombhullás után tűnnek fel csüngő, nagyméretű, 10-15 cm-es toktermései, amik tömegesen érdekes látványt mutatnak, akár szárazvirág csokorba is illeszthetők. A termések a tél folyamán szétesnek, szóval ha szeretnél belőlük egészben, akkor érdemes még akkor leszedni őket, amikor nincsenek teljesen megszáradva.

 

 

Télen is díszítő fák

Betula pendula – nyírfa

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Betula pendula/nyírfa

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Betula pendula/nyírfa

Catalpa bignonioides – szivarfa

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Catalpa bignonioides/szivarfa

Corylus colurna – törökmogyoró

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Corylus colurna/törökmogyoró

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Corylus colurna/törökmogyoró

Crataegus x lavallei – fényeslevelű galagonya

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Crataegus x lavallei – fényeslevelű galagonya

Fraxinus excelsior Jaspidea – sárgavesszős kőris

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Fraxinus excelsior Jaspidea/sárgavesszős kőris

Hamamelis mollis – kínai varázsmogyoró

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Hamamelis mollis/kínai varázsmogyoró

Magnolia Susan – bíbor magnólia

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Magnolia Susan/bíbor magnólia

Morus alba Pendula – szomorú eperfa

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Morus alba Pendula/szomorú eperfa

Parrotia persica – perzsafa

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Parrotia persica/perzsafa

Platanus x hybrida – juharlevelű platán

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Platanus x hybrida/juharlevelű platán

Rhus typhina – torzsás szömörce

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Rhus typhina/torzsás szömörce

Sophora japonica Pendula – szomorú japánakác

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Sophora japonica Pendula/szomorú japánakác

Sorbus aucuparia – madárberkenye

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő lombhullató fák

Télen is díszítő lombhullató fák – Sorbus aucuparia/madárberkenye

 

kerti ötletek, szép kertek, kerti növények, kert tervezés, dísznövények, kerttervezés télen, díszcserjék, örökzöld cserjék, örökzöld növények

Comments are closed