Kerttervezés okosan I. – Télen is díszítő évelők

openairkert__nezokep_kerttervezes_telen_diszito_novenyek_24_yucca_flaccida_golden_sword_sargatarka_palmaliliom

Az átgondolt kerttervezés akkor mutatkozik meg igazán, ha – az alapvetően használt örökzöldeken túl – a kertben késő ősszel és télen is találunk érdekességeket, szokatlan színeket és formákat. Minden növénycsoport közül érdemes használni néhányat, hogy a talajszinten az évelőkre, szemmagasságban a cserjékre és fentebb a fákra tekintve is lássunk valami érdekeset a téli, szürke hónapokban. Az évelők általában színes, örökzöld levélzetükkel, a cserjék különleges ágrendszerükkel vagy termésükkel, a fák törzsük színével vagy télen is a fán maradó termésükkel díszítenek.

A télen is díszítő fákat és cserjéket IDE KATTINTVA találod!

Olvass bele ebbe is:
Közösségi komposztáló nyílt a Szent István parkban – ÁsóKapa Magazin 

Télen is díszítő évelő növények

Allium tuberosum – kínai metélőhagyma

A 40-50 cm hosszúságúra is megnövő szárak és tetejükön az ernyős virágzattal az ősz folyamán elszáradnak, és akár a tél végéig is egyenesen állnak, csak tavasszal kezdenek széthullani. Nagy tömegben jól mutatnak a sűrűn álló vékony kis ágak. Ha cserépben neveljük, akkor a terasz téli dísze is lehet.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Allium tuberosum/kínai metélőhagyma
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Allium tuberosum/kínai metélőhagyma

Bergenia cordifolia – szívlevelű bőrlevél

A bőrlevél örökzöld levelei ideális helyre ültetve, árnyékos/félárnyékos fekvésben, fagyvédett, de legalább is erős széltől védett helyen ősszel sokáig élénkzöldek maradnak, a tél folyamán pedig pirosas árnyalatot veszek fel. Tavasszal, de akár már február végén a hóvirágot és más hagymásokat csak kis késéssel követve hozza nagyméretű, rózsaszín virágait.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Bergenia cordifolia/szívlevelű bőrlevél

Carex morrowii Aureovariegata – tarka sás

Az árnyékot kedvelő tarka sás egész évben díszít. Télen nem baj, ha éri a nap, de a nyári napsütéstől elsatnyul, visszafejlődik. Cserépbe ültetve az árnyékos vagy csak a téli teraszokon is ideális. Sárga csíkos levelei szinte világítanak az esti félhomályban. Szaporítani csak tőosztással lehet, tavasszal, a töve magától nem terjed.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Carex morriwii Aureovariegata/tarka sás

Delosperma nubigeum – sárga délvirág

A sárga délvirág vagy napcsillag alapvetően szilakerti növény, de ha hagyjuk elszaporodni, az évelőágyások előterében nagyobb felületet is hamar benő, és egész télen üde zöld foltként díszít. Tavasszal és nyáron több hullámban hozza virágait, amik legtöbbször sárgák, de van világos- és sötét rózsaszín fajtája is.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Delosperma nubigeum/sárga délvirág

Euphorbia amygdaliodes Purpurea – bordó erdei kutyatej

Az örökzöld kutyatej is árnyékos helyen érzi jól magát. Sötétbordó levelei nulla fok feletti hőmérsékleten rögtön kivirulnak. Egy tőből nagyon hamar 40-50 cm széles, gömbölyded bokor lesz, így nagyobb felületet is hamar befedhetünk vele. Bár nem egy hosszú életű növény, mivel 2-3 év után elpusztul, de szerencsére magról könnyen kikel, így könnyű szaporítani. Az apró növényt bármikor átültethetjük a véglegesek szánt helyére.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Euphorbia amygdaloides Purpurea/bordó erdei kutyatej

Euphorbia myrsinites – szürke kutyatej

A szintén örökzöld szürke kutyatej sziklakertekbe ideális, mivel öntözés nélkül is megél, ha pedig öntözik, 60-80 cm széles bokorrá is képes fejlődni. Ilyenkor magról szaporodva nagyon könnyen terjed. Bár kigyomlálni könnyű, ha nem akarjuk, hogy tovaterjedjen, elvirágzást követően a virágszárakat rögtön le kell vágni, így megakadályozzuk a magképződést. Hosszú életű évelő, szára elfásodik, és szinte egy kisebb cserjévé képes fejlődni.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Euphirbia myrsinites/szürke kutyatej

Festuca pallens – deres csenkesz

A szürkéskék levelű, finoman szálas deres csenkesz ősszel és télen ugyan kicsit veszít az élénk színéből, de látványával még így is kiemelkedik egy téli évelőágyban. Más, hasonló megjelenésű díszfűtől tapintással könnyen megkülönböztethetjük: a deres csenkesz levelei puhák, egyáltalán nem szúrnak. Az elültetett kis gombócok 3-4 év alatt 30-40 centi szélessé is nőhetek, és 6-8 évig élnek.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Festuca pallens/deres csenkesz

Liriope muscari – gyöngyikés gyepliliom

Kifejezetten árnyékkedvelő növény, így például gangos házak belső udvaraira, szűk, árnyékos helyekre ideális. Humuszos, laza talajon rizómáival gyorsan terjed, és egész évben egyöntetű zöld foltot képez, levelei télen sem fakulnak ki. Apró, halványlila virágai ősz közepén jelennek meg.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Liriope muscari/gyöngyikés gyepliliom
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Liriope muscari/gyöngyikés gyepliliom

Miscanthus sinensis Gracillimus – virágosnád

A virágosnádat gyakran tévesztik össze a pampafűvel. Főleg késő ősztől lesz hozzá hasonlatos, amikor barna bugavirágai megszáradnak és kifehérednek, mivel a pampafű virága is fehér. A megszáradt leveleket és virágokat nem érdemes ősszel levágni, mivel ha finoman összekötjük a tövet, akkor tél közepéig-végéig dísze lehet a kertnek. Levelei apránként lehullanak, tehát a növény kicsit szemetel, de ha ezeket hetente egyszer összeszedjük, nem fognak zavarni a látványban. A szárakat visszavágni már csak azért sem érdemes, mert az így megnyitott csöves, üreges szárakon keresztül a téli csapadék leszivároghat az új rügyekhez, és szétfagyaszthatja azokat.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Miscanthus sinensis Gracillimus/virágosnád

Pachysandra terminalis – japán kövérke

A gyepliliomhoz hasonlóan a japán kövérke is 10-20 cm magasra megnövő örökzöld évelő, levelei nem fakulnak ki, csak erős fagyban kókad meg kissé, de amit nulla fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a növény kivirul. Tápanyagban gazdag, laza, tőzeges földben közvetlenül a felszín alatt kúszó rizómákkal jól terjed, tömött, nehéz talajon viszont szinte alig tud szaporodni, ilyenkor kis bokorrá fejlődik.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Pachysandra terminalis/japán kövérke

Physalis alkekengi – lampionvirág

A lampionvirág állandó öntözés mellett 80-100 cm-re is megnőhet, egyébként 40-50-cm-es laza bokorrá fejlődik. Október-novemberben érnek be bogyói, amit nagyon mutatós, narancssárga hólyag vesz körül. A tél folyamán a hólyag lassan elbomlik, de vázának hálós szerkezete megmarad, ilyenkor bukkan elő a kb. 1 cm-es bogyó. Mindkét állapotában nagyon dekoratív, vázába asztaldísznek vagy karácsonyfára is tökéletes.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Physalis alkekengi/lampionvirág

Pleioblastus auricoma – zebra aranybambusz

Ez a törpebambusz világos leveleivel egész évben egyöntetű díszt ad. Föld alatt kúszó erős gyökereivel gyorsan terjed, így érdemes vagy nagyobb felületet beborítani vele, vagy egy erősen kiluggatott műanyag edénybe ültetni, hogy a terjedését kordában lehessen tartani.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Pleioblastus auricoma/zebra aranybambusz

Salvia officinalis Icterina – sárgatarka orvosi zsálya

A díszzsályák télen inkább csak a kert távolabbi részében mutatnak jól, mivel levelik közül sok elszárad, így inkább csak a bokrok távoli összképe mutatós. A 40-60 cm-es bokrokat tavasszal érdemes visszavágni, hogy a következő évben a túl hosszú hajtások ne hajoljanak szét. Ha közvetlenül kihajtáskor metsszük vissza a szárakat, a növények 1-2 hét alatt kihajtanak annyira, hogy már nem a csupasz szárakat kell néznünk.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Salvia officinalis Icterina/sárgatarka orvosi zsálya

Santolina chamaecyparissus – hamvas cipruska

A cipruska apró, örökzöld, szürkéskék leveleivel szintén egész évben dísze a kertnek. Ugyanúgy, mint a zsályákat, a cipruskát is tavasszal érdemes erősen visszavágni, ha már nagyobbra nőtt mint 40-50 cm. Sűrű, apró levelei csokrokban, vagy asztaldíszként vázában is jól mutatnak. A tavaszi visszametszéskor kicsit ugyan csupasz lesz, de érdemes elvégezi a metszést, hogy formás bokor váljék belőle, mert a hosszú szárak egyébkét szétborulnak, és a növény nem fog szép látványt nyújtani.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Santolina chamaecyparissus/hamvas cipruska

Sasa palmata – legyezős törpebambusz

Ezzel az örökzöld törpebambusszal érdemes vigyázni, mert nevével ellentétben nem is annyira törpe növésű, csak az első 2-3 évben.  Ennyi idő alatt megerősödik, és egyre nagyobb hajtásokat hoz, míg végül akár 2 méteresre is megnőhet. Ha viszont sekély alatta a talaj, vagy keveset öntözik, tovább megmarad alacsony növésű bambusznak. Ideális körülmények között viszont elindulnak föld alatti hajtásai, és terjedését nehéz lesz kordában tartani.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Sasa palmata/legyezős törpebambusz

Sedum album – fehér varjúháj

Az alacsony varjúhájak zöme örökzöld, így ideális nemcsak sziklakertekbe, de évelőágyak előterébe bárhová, illetve cserépbe ültetve teraszok díszei is lehetnek. A fehér varjúháj (nevét fehér virágáról kapta) pirosas színű levele a téli napsütésben élénkpirosra vált, ez adja legfőbb díszértékét. Nagyon igénytelen, szárazságtűrő növény, egyedül a pangó vizet, a kötött, agyagos talajt nem szereti.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Sedum album/fehér varjúháj

Sedum Angelina – aranysárga kövi varjúháj

Ez az alacsony varjúháj egész évben egyöntetűen élénksárga díszt ad. A helykiválasztásra érdemes figyelni, mert a kötött talajokat nem szereti, ilyen helyen könnyen kirohad. Csak napos helyre szabad ültetni, akkor alkot sűrű szőnyeget. Más növényekkel szemben nem nagyon bírja a tempót, egyéb varjúháj társai is könnyen benövik, vagyis egy kicsit vigyázni kell rá, 2-3 hetente érdemes a közelébe kerülő növényeket eltávolítani.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Sedum Angelina/aranysárga kövi varjúháj

Sedum hybridum – örökzöld varjúháj

Az örökzöld varjúháj minden, szélsőségesen száraz, sziklás, törmelékes vagy nagyon rossz talajú kertrészen megél, ilyen helyen sötétzöld lombjával díszít ideális talajtakaró. Cserépbe ültetve a teraszon is értékes növény lehet egész télen át, üde zöld színe miatt.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Sedum hybridum/örökzöld varjúháj

Sedum rupestre – kövi varjúháj

A kövi varjúháj nagyon gyorsan terjed, egy kis tő akár egy 60-80 cm-es lapos edényt is benő 2-3 hónap alatt. Ugyancsak nagyon szárazságtűrő, de érdemes mértékkel öntözni, ilyenkor sokkal nagyobb és sűrűbb lesz. Mint minden varjúhájnál, nála is figyelni kell, hogy legalább a élutáni nap egész évben érje, máskülönben kiritkul, és nem fog szép látványt nyújtani.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Sedum rupestre/kövi varjúháj

Sempervivum sp. – kövirózsa fajok

A kövirózsák egyre bővülő szín- és fajtaválasztékuknak köszönhetően az utóbbi években egyre szélesebb körben ismert és használt dísznövények. Népszerűségük növekedéséhez hozzájárul, hogy alacsony fenntartási igényűek. Lényegében ha az elhelyezésük megfelelő, a nyári legforróbb hetek kivételével alig igényelnek öntözést. Bár méretük nem nagy, fióksarjakkal gyorsan szaporodnak. Fajtól függően évente 5-20 új növény születik egy kövirózsán, amiket külön cserépbe ültethetünk, de akár hagyhatjuk is őket az anyanövényen, így egy burjánzó, különleges látványú növénytelepet kapunk. A kövirózsákról bővebben a linkre kattintva olvashat.

openairkert_kerttervezes_telen_diszito_novenyek_28_sempervivum_sp_kovirozsa
openairkert_kerttervezes_telen_diszito_novenyek_28_sempervivum_sp_kovirozsa Sempervivum sp. – kövirózsa fajok egybeültetve

Stachys byzantina – nyuszifül, gyapjas tisztesfű

A nyuszifül az egyik legnagyobb tűrőképességgel rendelkező örökzöld évelő növényünk, emellett gyorsan szaporodik, nagyobb felületeket is könnyen és gyorsan beboríthatunk vele. Ha cserépbe ültetjük, vigyázni kell a túlöntözéssel, töve könnyen kirohadhat, szabadföldben ez a veszély nem fenyegeti. Tavasszal érdemes kicsit kitisztítani, az elhalt belső leveleket eltávolítani, ezzel megvédjük a növényt a tövek kiritkulásától.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Stachys byzantina/nyuszifül, gyapjas tisztesfű

Vinca major Variegata – sárgatarka nagy meténg

A sárgatarka meténg télen is élénksárga színű marad, sőt, ha nincs túl hideg, akár decemberben is képes virágozni. Indái akár 1-1,5 métert is nőhetnek egy évben, így évelőágyba ültetve gyorsan elszabadul, és fenntarthatatlanná teszi az ágyást, mert nehéz kiszedni közülük a leveleket. Ezért érdemes a hajtásokat visszavágni, így kényszerítve sűrűsödésre a növényt. Nagyobb kaspóba ültetve teraszon is jól mutat, ilyen helyen kifejezett előnyt jelentenek hosszú indái, amik az edényből kinőve szétterülnek a földön.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Vinca major Variegata/sárgatarka nagy meténg

Yucca flaccida Golden Sword – sárgatarka yukka, pálmaliliom

A sárga yukka kisebb növésű ugyan az alapfajnál, de annál sokkal dekoratívabb. Levelei is finomabbak, bár ugyanúgy szúrósak, nem annyira merevek, így kevésbé balesetveszélyesek. A sárga yukkát bátran ültethetjük edénybe is és helyezhetjük a terasz egy félreeső sarkába ahol senki nem akad bele, viszont télen is szépen díszít.

Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények
Kerttervezés okosan - Télen is díszítő növények Télen is díszítő növények – Yucca flaccida Golden Sword/sárgatarka yukka, pálmaliliom

Télen is díszítő cserjék

Aucuba japonica Variegata – japán babérsom

Berberis julianae – júlis borbolya

Cornus alba Sibirica – fehér som

Cornus stolonifera Flaviramea – sárga vesszejű som

Corylus avellana – mogyoró

Coeylus avellana Contorta – csavart ágú mogyoró

Cotoneaster horizontalis – kerti madárbirs

Elaeagnus pungens – örökzöld ezüstfa

Euonymus europaeus – csíkos kecskerágó

Euonymus fortuneii Blondy – sárgatarka törpe kecskerágó

Euonymus japonicus – japán kecskerágó

Euonymus japonicus Aureomarginatus – oszlopos kecskerágó

Hypericum Hidcote – japán orbáncfű

Lavandula angustifolia – levendula

Mahonia bealei – keleti mahónia

Pieris japonica Variegata – fehértarka japán babérhanga

Pyracantha Golden Charmer – tűztövis

Symphoricarpos chenaultii – pettyes hóbogyó

Viburnum rhytidophyllum – ráncoslevelű bangita

Wisteria sinensis – lilaakác

Télen is díszítő fák

Betula pendula – nyírfa

Catalpa bignonioides – szivarfa

Corylus colurna – törökmogyoró

Crataegus x lavallei – fényeslevelű galagonya

Fraxinus excelsior Jaspidea – sárgavesszős kőris

Hamamelis mollis – kínai varázsmogyoró

Magnolia Susan – bíbor magnólia

Morus alba Pendula – szomorú eperfa

Parrotia persica – perzsafa

Platanus x hybrida – juharlevelű platán

Rhus typhina – torzsás szömörce

Sophora japonica Pendula – szomorú japánakác

Sorbus aucuparia – madárberkenye

kerttervezés, kerttervezés Budapest, növénykiültetési terv, kerttervezés kertépítés Budapesten, örökzöld növények, varjúháj, sziklakerti növények, télen díszítő növények, kerti ötletek, szép kertek, kert tervezés, kerti növények

Comments are closed