Kerttervezési ötletek – Máriaremete – Mit ültessünk a ház homlokzata elé?

Kerttervezési ötletek - 1. változatAz épületek csupasz, homogén falfelületei ideális hátteret biztosítanak a növénykompozícióknak. A kerttervezés során érdemes ilyen módon is megvitatni két-három lehetséges elrendezést, így a megrendelő pontosan láthatja a tervező elképzelését, és utólag nincs szükség korrekcióra. A szemléltetés végett jelen esetben 6 különböző elrendezést vizsgálunk meg, a valóságban ilyen sok variáció inkább csak zavart okoz, elterelheti a figyelmet a legideálisabb megoldásoktól.

Az itt látható képsorozaton egy terméskő borítású felület adja a hátteret. A magaslaton épült ház homlokzata dél felé néz, tavasztól őszig szinte egész nap süti a nap, így az épület előtti terület mikroklímája miatt különösen ideális terep a meleg- és fénykedvelő növények számára. A növények vízszükséglete miatt nem kell aggódni, hiszen az automata öntözőrendszernek köszönhetően a száraz mikroklíma ellenére sem veszélyezteti őket a kiszáradás.

Kerttervezési ötletek - alapkép - az épület homlokzata

Kerttervezési ötletek – alapkép – az épület homlokzata

A cél az volt, hogy az épület csupasz homlokzatát feldobjuk valamilyen növénykiültetéssel. Megoldásként hatféle változat készült. Természetesen nem volt cél az egyetlen kis ablak és a keskeny felső világítóablak eltakarása sem. Az ereszcsatorna takarását viszont célszerűnek tartottuk.

 

Kerttervezési ötletek - 1. változat

Kerttervezési ötletek – 1. változat

Az első változaton egy oszlopos gyertyán (Carpinus betulus Fastigiata) a legmeghatározóbb növény. Keskeny, oszlopos formája miatt soha nem lesz útban, nem nő rá a házra, árnyéka is visszafogott, viszont karakteres, robusztus formája miatt jól illik a ház zömök formájához. A többi növény elszórtan, rendszertelenül kerül elhelyezésre. A pergola előtti oszlopos boróka (Juniperus communis Hibernica) köré fehértarka rózsalonc (Weigela florida Variegata) került, az eresz részleges takarására pedig a boróka kisebb növésű Sentinel fajtája. Jobb szélen egy közepes méretű babérmeggy (Prunus laurocerasus Otto Luyken), a talajszinten pedig veronikacserjék (Hebe pinguifolia) díszlenek.

Kerttervezési ötletek - 2. változat

Kerttervezési ötletek – 2. változat

A második változat szerint a fal előtti központi növény egy gömb koronájú virágos kőris (Fraxinus ornus Mecsek), a pergola elé pedig egy oszlopos aranyszínű tiszafa (Taxus baccata Fastigiata Aurea) kerül. Az egész terület előtt egységesen levendulaágyás húzódik végig, ami itt, a meleg mikroklíma miatt egy évben kétszer is virágzik.

Kerttervezési ötletek - 3. változat

Kerttervezési ötletek – 3. változat

A harmadik elképzelés szerint két különböző méretű oszlopos fa, két arizóniai ciprus (Cupressus arizonica) nyújtja a fő látványt, előttük levendula (Lavandula angustifolia) és kékeszürke színű orvosi zsálya (Salvia officinalis Berggarten) terül el. Mindhárom növény kékes-szürkés lombszíne miatt színvilágát tekintve ez a leghomogénebb összeállítás.

Kerttervezési ötletek - 4. változat

Kerttervezési ötletek – 4. változat

Ebben az összeállításban a vörös terméskő színéhez hasonló növények kerülnek egymás mellé. A bordólevelű juhar (Acer platanoider Crimson King) mellett a bordó rózsaloncból kialakított nagyobb folt a meghatározó, mellette az oszlopos juhar (Acer platanoider Columnare) a háttér takarására szolgál. A bordóvirágú sásliliomok (Hemerocallis Knight’s Hood) augusztus-szeptemberi virágzásakor lesz tökéletes az összkép.

Kerttervezési ötletek - 5. változat

Kerttervezési ötletek – 5. változat

Az ötödik változatban a fák és évelők is egyfajta ritmust követnek, ezt azonban az ablak helyzete kizökkenti, így az összkép kissé zilált lesz. A két fafaj: az oszlopos juhar (Acer plataniudes Columnare) és a szomorú eperfa (Morus alba Pendula) mindig jól használható épületek közelében avagy szűk helyeken, egyrészt méretük, másrészt karakteres formájuk miatt. A tervezett évelősor két növénye: bordó sásliliom (Hemerocallis Knight’s Hood) és a borsólevelű varjúháj (Sedum Matrona) augusztus-szeptemberben a képen látható összképet.

Kerttervezési ötletek - 6. változat

Kerttervezési ötletek – 6. változat

A hatodik változaton egy teljesen vegyes kiültetés látható, ami a természetesség érzetét kelti. A véletlenszerű elrendezés ellenére persze mindennek megvan az ideális helye: a leyland ciprus (Cupressocyparis leylandii) a háttér takarását szolgálja, sötét lombja előtt jobban érvényesül a sásliliom bordó virága. Ugyanígy a smaragdtuja (Thuja occidentalis Smaragd) előtt a narancs- és citromsárga fáklyaliliomok (Kniphofia uvaria és Kniphofia citriana) látványukkal jobban kiemelkednek környezetükből. A falat legnagyobb arányban egy kétbibés galagonyafa (Crateagus laevigata Paul’s Scarlet) takarja, körülötte fehér-és sárgatarka levelű díszsomokkal (Cornus alba Spaethii, Cornus alba Elegantissima). Az ablak előtt ugyan magasra nő a pampafű, de finom levélzetének és bugavirágzatának árnyékától biztosan nem kell tartani.

Az ilyen látványtervek nagy segítséget nyújtanak a kerttervezés során. A tervezés menetéről bővebben olvashat az alábbi linken:

A kerttervezés részletes leírása

 

kerttervezés, kerttervezési ötletek, kerttervezés Budapest, kert látványterv, kertészeti látványterv, kerttervek képekben, egyedi kerttervek, díszkertek, díszkert tervezés, szép kertek, kerttervezés ötletek, kerttervezés tippek, kertépítés tippek, kertépítés ötletek

Comments are closed