Magas varjúhájak 1. rész

openairkert_belyegkep_kiskep_kerttervezes_budapest_magas_varjuhajA magas varjúhájak a szokványos kerti virágos évelők egy népes csoportját alkotják, bár sziklakertekben még mindig gyakrabban találkozhatunk velük, mivel alacsony társaikhoz hasonlóan jól tűrik a szárazságot, fény- illetve melegkedvelőek.

A magas varjúhájak csoportja egyre népszerűbb a kertekben, egy kerttervezési munka során pedig szinte mindig előkerülnek. Ennek több oka is van.

Szárazságtűrőek, szívósak. Ha már begyökeresedtek, lényegében öntözés nélkül is elélnek. Egyedül a kötött, agyagos, a vizet rosszul elvezető talajra érzékenyek, ilyen körülmények között tövük és húsos gyökereik kirohadnak.

Jól és gyorsan szaporodnak. Tőosztással évente szét lehet ültetni őket – ezt legalább 3-4 évente mindenképp érdemes is megtenni, mert tövük annyira besűrűsödik, hogy egy idő után a sok, egy csomóban lévő szár elnyomja egymást, és a szárak szétborulnak.

Ugyan maguktól nem képesek terjedni, a tövük széles teleppé fejlődik. Az ebből kihajtó, egyes fajoknál akár 50-60 cm-es szárak 60-80 cm átmérőjű bokrot is alkothatnak.

Változatai bordó, zöldes bordó, fehér tarka és sárga tarka színűek, amik tavaszi kihajtásuktól tél közepéig-végéig, vagyis szinte egész éven át díszítenek. Egy kert tervezése során tehát nagyon szerencsés dolog ezzel a növénycsoporttal dolgozni.

Tartós vágott virágnak év közben, év végén pedig száraz virágnak csokrokba is ideálisak. A kertben a száron hagyva virágaik tél végéig díszítenek.

Minden magas varjúháj esetében alkalmazható az a megoldás, hogy ha el szeretnénk nyújtani a virágzási időt, akkor a fejlődő virágkezdemények egy részét augusztusban törjük le. A száron októberre új virágok alakulnak ki, ami így új lendületet ad a növény díszítőértékének.

Sedum Crazy Ruffles - hibrid varjúháj

Sedum Crazy Ruffles – hibrid varjúháj

Sedum Crazy Ruffles – hibrid varjúháj

Erőteljes növekedésű faj, bordó szárai 50-60 cm magas bokrot alkotnak. Kékeszöld levelei egyedülállóan fodrosak és hullámosak. A nagy, vaskos levelek főere is bordós árnyalatú. Halvány rózsaszínű virágai augusztusban kezdenek el megjelenni, és szeptembertől nyílnak.

Sedum erythrostictum Mediovariegatum - rózsásfehér varjúháj

Sedum erythrostictum Mediovariegatum – rózsásfehér varjúháj

Sedum erythrostictum Mediovariegatum – rózsásfehér varjúháj

Világoszöld, sárga tarka leveleivel egész éve át díszít. Lombja mellett rózsaszín virágai kevésbé jelentősek, szeptembertől nyílnak. Ebben a csoportban a legalacsonyabb faj, általában 30-40 cm magas, laza bokorrá fejlődik. Teljes napon fejlődik csak szépen.

Sedum Frosty Morn - fehértarka hegyi varjúháj

Sedum Frosty Morn – fehértarka hegyi varjúháj

Sedum Frosty Morn – fehértarka varjúháj

A világoszöld levelek széle fehérek, fő díszét ez adja. Fehér-rózsaszín virágai is szépek. Akár 50 cm magas is lehet, ha körülményei maximálisan ideálisak (nedves, de vízáteresztő talaj ami laza és tápanyagban dús, teljes napfény). Egy-egy szára hajlamos mutálódni, ilyenkor az egész szár és levél hófehér, de az ilyen részei külön sajnos nem életképesek, nem szaporíthatóak.

Sedum Herbstfreude - hegyi varjúháj szeptemberben

Sedum Herbstfreude – hegyi varjúháj szeptemberben

Sedum Herbstfreude - hegyi varjúháj száraz virága decemberben

Sedum Herbstfreude – hegyi varjúháj száraz virága decemberben

Sedum Herbstfreude – hegyi varjúháj Herbstfreude fajtája

Magas, erőteljes növekedésű varjúhájféle, akár 70 cm-es szárakat is növeszthet. Ennek a fajnak a legtartósabb a virágzata télen, megszárítva. Virágai sötét rózsaszínűek, szeptembertől nyílnak.

varjúháj, kerttervezés, kerttervezés budapest, kertépítés budapest, szukkulens növények, szukkulens évelők, pozsgás évelők, szárazságtűrő évelők, sziklakerti évelők

Comments are closed