Magas varjúhájak 2. rész

openairkert_nezokep_magas_varjuhaj_kerttervezes_budapestA magas varjúhájak a szokványos kerti virágos évelők egy népes csoportját alkotják, bár sziklakertekben még mindig gyakrabban találkozhatunk velük, mivel alacsony társaikhoz hasonlóan jól tűrik a szárazságot, fény- illetve melegkedvelőek.

A magas varjúhájak csoportja egyre népszerűbb a kertekben, egy kerttervezési munka során pedig szinte mindig előkerülnek. Ennek több oka is van.

Szárazságtűrőek, szívósak. Ha már begyökeresedtek, lényegében öntözés nélkül is elélnek. Egyedül a kötött, agyagos, a vizet rosszul elvezető talajra érzékenyek, ilyen körülmények között tövük és húsos gyökereik kirohadnak.

Jól és gyorsan szaporodnak. Tőosztással évente szét lehet ültetni őket – ezt legalább 3-4 évente mindenképp érdemes is megtenni, mert tövük annyira besűrűsödik, hogy egy idő után a sok, egy csomóban lévő szár elnyomja egymást, és a szárak szétborulnak.

Ugyan maguktól nem képesek terjedni, a tövük széles teleppé fejlődik. Az ebből kihajtó, egyes fajoknál akár 50-60 cm-es szárak 60-80 cm átmérőjű bokrot is alkothatnak.

Változatai bordó, zöldes bordó, fehér tarka és sárga tarka színűek, amik tavaszi kihajtásuktól tél közepéig-végéig, vagyis szinte egész éven át díszítenek. Egy kert tervezése során tehát nagyon szerencsés dolog ezzel a növénycsoporttal dolgozni.

Tartós vágott virágnak év közben, év végén pedig száraz virágnak csokrokba is ideálisak. A kertben a száron hagyva virágaik tél végéig díszítenek.

Minden magas varjúháj esetében alkalmazható az a megoldás, hogy ha el szeretnénk nyújtani a virágzási időt, akkor a fejlődő virágkezdemények egy részét augusztusban törjük le. A száron októberre új virágok alakulnak ki, ami így új lendületet ad a növény díszítőértékének.

Sedum Ice Ruffles - fehértarka bablevelű varjúháj

Sedum Ice Ruffles – fehér tarka bablevelű varjúháj

Sedum Ice Ruffles – fehér tarka bablevelű varjúháj

Magas, 60-70 cm-es, erős száraival szép bokrot alkot. Fehér, kissé rózsaszínbe hajló levélszélei nagyon dekoratívvá teszik. Talán ennél a fajnál érzékelhető legjobban a levelek viaszos jellege, ami ráerősít a szoborszerű megjelenésére. Fehéren bimbódzó, rózsaszínbe hajló virágai szeptembertől nyílnak. Vágott virágnak nagyon ajánlott, de ma még sajnos nagyon ritkán kapható az országban.

Sedum Jose Aubergine - bordólevelű varjúháj

Sedum Jose Aubergine – bordólevelű varjúháj

Sedum Jose Aubergine – bordólevelű varjúháj

40-50 cm magas, tompán bordó levelivel és piros szárával egész éven át díszít. Kevésbé hajlamos nagyon sűrű tövű bokorrá fejlődni, így ritkítani, tövénél szétszedni és újraültetni nem nagyon kell. Sötét rózsaszín virágai is díszesek, bár a lombja mellett kevésbé jelentősek.

Sedum Matrona - bablevelű varjúháj Matrona fajtája

Sedum Matrona – bablevelű varjúháj Matrona fajtája

Sedum Matrona - bablevelű varjúháj Matrona fajtája

Sedum Matrona – bablevelű varjúháj Matrona fajtája

Sedum Matrona – bablevelű varjúháj Matrona fajtája

A legerőteljesebb növekedésű és legmagasabb faj a csoportban. Ideális körülmények között, sok öntözés mellett virágszárai 70-80 centiméteresek is lehetek, de a 60 centit biztosan elérik. Sziklakertekben, gyors vízlefolyású, szárazabb helyeken természetesen kisebbre nő.

Kihajtáskor hamvaszöld levelei a szár 10-15 centis méretét elérve bordós árnyalatot vesznek fel, miközben a szára is élénk bordó-piros színű lesz. Egyetlen, 2-3 éves tő képes akár 1 négyzetméter felületet is beborítani. Télre a száron hagyott és ott megszáradó virágai stabilan megmaradnak, száraz dísznek felhasználható.

Sedum Purple Emperor - bordó bablevelű varjúháj

Sedum Purple Emperor – bordó bablevelű varjúháj

Sedum Purple Emperor – bordó bablevelű varjúháj

Nagyon dekoratív, mélybordó levelei és piros szára miatt érdemes számolni vele egy kert tervezése során, akár kontraszthatás kiváltása miatt, akár hasonló árnyalatú növényekkel ültetve egy harmonikusabb színcsoport összeállítás miatt. Rózsaszín virágai is látványosak, mivel színük erősen elüt a lombozattól. Gyengébb növekedésű, kevéssé bokrosodó, de napos helyen ugyanolyan szép kis bokorrá fejlődik, mint a többi társa.

Sedum spectabile Brilliant - pompás varjúháj

Sedum spectabile Brilliant – pompás varjúháj

Sedum spectabile Brilliant – pompás varjúháj

A legáltalánosabb magas varjúháj faj, évtizedek óta megtalálható a magyarországi kertekben. Kevésbé lesz magas, leginkább 30-40 centisre nő meg. Világos rózsaszín virágai értékesek az őszi, virágokba szegény időszakban. Szapora, sűrű bokrot alkotó évelő.

Sedum spectabile Iceberg - fehérvirágú pompás varjúháj

Sedum spectabile Iceberg – fehér virágú pompás varjúháj

Sedum spectabile Iceberg – fehér tarka pompás varjúháj

Az előző fajhoz nagyon hasonló megjelenésű és méretű, annyi különbséggel, hogy virágai hófehérek, szeptembertől a fagyokig díszítenek. Vágott virágnak kevésbé alkalmas.

Sedum telephium Munstead Dark Red - kárpáti varjúháj

Sedum telephium Munstead Dark Red – kárpáti varjúháj

Sedum telephium Munstead Dark Red – kárpáti varjúháj

A csoportban ez a legalacsonyabb faj, 30-40 centinél nem nő magasabbra, de inkább 20 centis kis bokrot alkotnak felálló szárai. Sötét rózsaszín virágai miatt érdemes ültetni, amik októberben nyílnak.

varjúháj, szukkulens növények, pozsgás növények, kerttervezés, kerttervezés budapest, sziklakerti növények

Comments are closed