Mediterrán sziget a gyepen – BN Otthon és Kert Magazin

A feladat:

Mediterrán szigetet szeretnénk létrehozni a kert taván és a sziklakert mögött található füves területen. Hogyan rendezzem el, és milyen növényekkel bővítsem a meglévő 1-2 m magas főnixpálmáimat, különböző színű cserepes leandereimet és a bougainvilleámat?

A megoldás:

A mi klímánkon a levelében említett mindegyik faj fagyérzékeny. Bár a nyári hónapokra kiültethetők szabadföldbe, nálunk a kertekben is inkább cserépben, dézsában tartják őket. A természetes mediterrán hatás elérése érdekében a növényeit egyszerű konténerben süllyessze a földbe, így tavasszal és ősszel könnyebb a ki-be költöztetésük. Ha ez – főleg a súlyos pálmák esetében – bonyodalmas, akkor a meglévő, terrakottára emlékeztető műanyag edényben vagy fadézsában is nyugodtan elhelyezheti őket, bármelyik választott elrendezésben. A középpontba kívánkozó főnixpálmák nyáron a tűző napon tudnak erőteljesen növekedni. Terebélyes termetük és a vélhető helyszűke miatt csak az egyikük kerüljön a gyepen létesítendő szigetre, a többinek keressen helyet a virágágyakban, biztonságos távolságban az útvonalaktól, hogy erős, szúrós leveleik ne súrolhassák a kertben közlekedőket. Ugyanígy a leanderek közül is a háttérbe vihetne néhányat, s csak a legszebbek maradnának pl. a pálma társaságában. A fenti terveken a szigetek alapformáját örökzöld talajtakaró évelők adják, amelyek egész évben díszítő levélzetükkel egyöntetű, zárt növénypárnát alkotnak. A gyapjas tisztesfű (másik nevén nyuszifül), a kecskerágó és a zsályák jól bírják a forróságot, és szőrös, illetve viaszos leveleikkel harmonikusan illeszkednek a mediterrán hangulatot keltő környezetbe.

1./

A habitusában a ciprusfélékre emlékeztető oszlopos boróka nagyon strapabíró, szárazságtűrő örökzöld. Magasba törő, sudár alakja jól ellenpontozza a leander vagy a főnixpálma könnyed, levegős formáját. Ősztől tavaszig önmagában, míg nyáron leanderrel, illetve pálmával karöltve szolgál a kis ágyás díszéül.

2./

A másik szigetre szintén zöld növénypárnát képzeltem el, amelyen szépen mutat a színes murvafürt. Az edényébe szúrjon farácsot támasztéknak, amelyre a növény felkapaszkodhat. Így télire a ráccsal együtt tudja beszállítani. Ha beszerez még egy azonos színű példányt, akkor megvalósíthatja az ék alakú elrendezést. Kiegészítő növénynek törzses pálmaliliomot (jukkát) ajánlok: ezüstös, tőr alakú, merev levelei kellemes kontrasztot képeznek a murvafürt laza lombtömegével.

Teleltetési tanácsok

A leander néhány órán át elvisel mínusz 2-3 fokot, az ennél alacsonyabb hőmérséklet azonban maradandóan károsítja. A még érzékenyebb murvafürttel együtt időben menekítse védett telelőhelyre! A főnixpálma mínusz 10 fokig fagytűrő, de a szabadban téli takarást igényel.

Blikk Nők Otthon és Kert Magazin kertépítés tanácsadás

Blikk Nők Otthon és Kert Magazin, 2013 szeptemberi szám – kertépítés tanácsadás

 

kerttervezés tanácsadás, kerttervezés ötletek, mediterrán kert, leander cserépben, főnixpálma

Comments are closed