Mol Zöldövezet Program – Phönix-Turul ház, Újlipótváros

 

A Vígszínház mögött, Újlipótváros szívében, egy teljes háztömb belső kertje újult meg 2017 május-júniusában. A Phönix-Turul bérházat a Phönix biztosítótársaság építette 1928-ban, építész tervezői Jónás Dávid és Jónás Zsigmond voltak. Kertjét a korszak híres kerttervezője, Jonke Kálmán álmodta meg. Az eredeti kertből az utak egy részének nyomvonalán kívül semmi nem maradt, csupán egy, a kert középpontjába helyezett kerek műkőmedence, benne egy talapzaton álló, női alakot formázó szoborral. A medencét évtizedekkel ezelőtt feltöltötték, azóta virágágyásként funkcionál.

A ház történetéről az Urbanista blogon olvasható egy tartalmas cikk.

A kert egy részlete, 1928. A képet Mihály Jolán restaurátor gyűjtötte

A kert egy részlete, 1928. A képet Mihály Jolán restaurátor gyűjtötte

A 13. kerületi önkormányzat és a MOL Zöldövezet programnak köszönhetően a (fákat leszámítva) csaknem üres kertben a lakóközösség elültetett 1300 db évelő növényt, 80 db cserjét, 800 db virághagymát. Megújítottuk a gyepterületeket és a padokat, a gyerekekkel (és felnőttekkel) madáretetőket, madárodúkat és növénynév táblákat készítettünk.

A középső ágyást a kert hagyományainak megfelelően színes egynyáriakkal, begóniákkal és árvacsalánnal díszítettük, az egykori szobor helyére pedig egy sárgatarka yucca került.

MOL Zöldövezet Program, 13. kerületi önkormányzat kert pályázat, növényesítés pályázat, belső udvar megújítás pályázat, közösségi munka, társasház kertfenntartás, dísznövények, díszkertek, szép kertek, kerttervezés ötletek, kerttervezés tippek, kertépítés Budapest, évelő virágok, kert tervezés, kerttervezés árak

Comments are closed