Nem csak madáretető

madareteto_belyegkepA madáretetőkre a legtöbben úgy gondolnak, mint egy ideiglenes, csak télen használatos kerti kellékre, amit november végén vagy december elején kell kitenni egy fára, hogy a madarakat a kertünkbe csalogassuk, s így gyönyörködhessünk bennük.

A madarak szépsége és hasznossága (pusztítják a kártevő rovarokat) mellett miért ne gondolhatnánk arra is, hogy a kihelyezett madáretető igazán szép is legyen, a kert valódi dísze.

Akár odú, akár fára akasztott madáretető, minden lehet színes, ami vonzza a tekintetet.

Egyedileg készített talpas madáretető, Phönix-ház, Újlipótváros, 13. kerület, Raoul Wallenberg utca 2-4.

Egyedileg készített talpas madáretető, Phönix-ház, Újlipótváros, 13. kerület, Raoul Wallenberg utca 2-4.

De ha igazán látványos kerti dekorációt szeretnél, ami madáretető funkciót is ellát, akkor a legjobb, ha talpas madáretetőben gondolkodsz.

Kerttervezés során állandó kérés és feladat, hogy a a kertben minden évszakban virágozzon valami, vagyis, hogy mindig legyen valami dísz/szín a kertben. Ez kora tavasztól késő őszig úgymond nem nehéz feladat, vagyis megoldható, ha kellő hely áll rendelkezésre. A tél viszont értelemszerűen problémás. Ilyenkor az időjárás is rásegít a szürkeségre, és még az örökzöld, akár tarka levelű növények színe is megfakul valamennyire.

Egyedileg készített talpas madáretető, IBIS Közösségi Kert

Egyedileg készített talpas madáretető, IBIS Közösségi Kert

Erre a problémára is megoldás egy méretes, talpas madáretető, ami a kert frekventált pontjára helyezve –  akár úgy is, hogy a nappaliból jól látható legyen – egész évben dísze a kertnek.

Mérete miatt pedig alkalmas arra is, hogy alkalmi dekorációkkal ellássuk – Karácsonykor egy égősor, húsvétkor egy húsvéti kosár a tövéhez, de akár egy gyenge növésű futónövényt is ültethetünk alá, ami finoman befutja a madáretetőt – a látvány biztosan kiakasztja a romantikus hangulat mérőt…

Egyedileg készített, fára akasztható madáretetők és odúk

Egyedileg készített, fára akasztható madáretetők és odúk

Ha pedig attól tartasz, hogy a madarak összeszemetelik és összepiszkítják a kert ékességét, arra is van megoldás. Egyszerűen nem kell bele madáreledelt tenni, akkor legfeljebb egy pillanatra szállnak rá, majd továbbállnak. A madárkaja pedig kerülhet egy másik, fára akasztott, hagyományos madáretetőbe, az egyébként is biztonságosabb hely, ha nem szeretnénk kitenni a madarakat a vadászó macskák veszélyének.

Az évek előrehaladtával pedig, hogy a színe egy kicsit megkopik, a fát kikezdi az idő, csak még hangulatosabbá fog válni a látvány. 10-12 év élettartam garantált.

madáretető, madáretető készítés, madáretető képek, egyedi madáretető, talpas madáretető, kerttervezés, kerttervezés Budapest, madárbarát kert, kertépítés ötletek, kerti ötletek, díszkertek, kerti dísz, téli dísz

Comments are closed