Kerítés helyett – BN Otthon és Kert Magazin

SövényA kert virágos növényeit két fő irányelv szerint érdemes összeválogatni. Törekedhetünk arra, hogy minden évszakban virágozzon valami a kertben, vagy ültethetünk olyan növényegyütteseket, amelyek alkotói egy adott évszakban, lehetőleg egy időben virágoznak. A színek lehetnek erősen kontrasztosak (meleg pirosak és sárgák; a terven balra) vagy egymást kiegészítőek (szemet nyugtató hideg fehérek, lilás rózsaszínek, kékek; jobbra). E két színcsoport egymással is kontrasztot képez. A cserjék védelmező árnyékában leveleikkel egész évben díszítő évelők sorakoznak. Úgy válassza ki a helyüket, hogy az ún. árnyéki évelőket nyáron ne érje a délutáni napsütés, mert ilyenkor könnyen megégnek, növekedésük megáll, és ki is száradhatnak!

Kerítés helyett – Virágos sövény (fél)árnyéki évelőkkel

A sövények izgalmas élő térhatárolók, amelyek virágukkal, lombozatukkal, madárcsalogató termésükkel, valamint szemet gyönyörködtető őszi színeikkel minden évszakban díszítik a kertet.

A legtöbb fa és cserje sűrű, tömött hajtásokból álló, egyenletes felület létrejöttével reagál a szakszerű metszésre. Nagyobb kertben nemcsak telekhatároló, hanem téralakító elem is lehet egy zöld falra emlékeztető, szabályosra nyírt sövény: amellett, hogy véd a széltől és kellemes mikroklímát alakít ki, irányítja a tekintetet, és mélységet is ad. Kisebb kertben a magas, zárt sövény nyomasztó, ezért csak néhány szabadon növő bokor kerüljön a kerítés mellé. (Teljes takarást kúszónövények segítségével lehet elérni.) Az erdők, ligetek növényei közül sövénynek ültethető egybibés galagonya, kányabangita, kecskerágó és mezei juhar a madarakat tápláló termésével és őszi színpompával hálálja meg a gondoskodást.

Blikk Nők Otthon és Kert Magazin, 2013 októberi szám - kertépítés tanácsadás

Blikk Nők Otthon és Kert Magazin, 2013 októberi szám – kertépítés tanácsadás

Comments are closed