Lakáskultúra, 2015 április – Talp alá valók

openairkert_nezokep_lakaskultura_2015_aprilisKert létesítése során a növényzet kialakítása mellett a kert másik nagy kérdésköre: Hová és milyen burkolatok válasszunk? Érdemes jól körüljárni ezt a témát, mert döntésünk hosszú időre meg fogja határozni a kert karakterét.

Míg egy-egy növényt viszonylag könnyen átültethetünk, mert néhány év múlva esetleg kinövi a helyét, vagy mert nem nyerte el tetszésünket, a kerti burkolatok esetében viszont már húsba – vagyis pénztárcába – vágó probléma egy elhamarkodott döntést helyrehozni.

openairkert_lakaskultura_2015_aprilis_burkolatok

Lakáskultúra cikk 2015 április – Burkolatok

A kínálat óriási: a beton térkövek végeláthatatlan választéka mellett napjainkban újra egyre divatosabb a természetes vagy természetközelibb anyagok alkalmazása, mint a fa, a vágott vagy roppantott terméskövek, a zúzottkő vagy apró kavics felületek, vagy épp a terméskő kockakövek. Ha teljesen tanácstalanok vagyunk, néhány szempont figyelembevételével szűkíthetjük a kört:

1.: Milyen a ház stílusa? Milyen felületek fordulnak elő rajta?
2.: Milyen a kert jellege? Milyen karaktert szeretnénk hangsúlyozni a burkolattal? (…természetes? …modern? …mediterrá? …északi?)
3.: Milyen gyakran és intenzitással fogjuk használni az adott burkolt felületet?
4.: Milyen szín illik hozzánk? Szeretjük az erősebb kontrasztos hatásokat, vagy az egymáshoz simuló, hasonló árnyalatú felületeket preferáljuk?
5.: Milyen a személyes hozzáállásunk az anyagokhoz? Pl.: Ahogyan a lakásunkban, úgy a kertben is igyekszünk a természetes megjelenésű anyagok használatára, vagy inkább az épített jelleget szeretjük hangsúlyozni a környezetünkben?

Íme néhány példa a legáltalánosabb burkolattípusok közül:

FA
01. 10 cm vastag akácfa korongokból készült rusztikus kerti burkolat

Ez az egyik legtermészetesebb és legegyszerűbb, mégis mutatós és tartós burkolattípus. Érdemes legalább 8-10 cm-es korongokat használni, az ennél vékonyabbak idővel könnyen kettéhasadnak. Alapnak elegenő 10 cm tömörített murva réteg, és 1 cm ágyazóhomok. A fugaközöket kitölthetjük homokkal, de akár gyep is alkothatja a hézagokat.

TERMÉSKŐ
02. Andezit kiskockakő burkolat apró szemű zúzottkő fugával
03. Hasított terméskőből készült burkolat kerti pihenő körül
04. Hézagos terméskőburkolat

BETON TÉRKŐ
05. Zárt térkőburkolat
Mind a termésköveknél, mind a térköveknél sokszor merül fel kérdésként, hogy vajon betonalappal készítsük-e el a felületet, vagy elég a zúzottkő alap. A válasz erre az, hogy a 15-20 cm-es zúzottkő alap bőven elegendő az autóval használt felületek számára is. Ha az alap tisztességesen, 5 cm-es rétegenként meg van tömörítve, a 1,5-2 tonnás autók súlyát is elviseli süllyedés nélkül. Meglepő adat, hogy a zúzottkő alappal készült burkolatokon az esővíz 60-70 %-a átszivárog, így a felület vízelvezetésével is sokkal kevesebb problémánk lesz. Betonalappal készülő burkolat esetében ez a szám értelemszerűen 0 vagy 1-2 %, tehát a vízelvezetés nagy körültekintést igényel.
06. Téglakő
Megjelenésében nagyon hasonlít a téglára, anyag viszont beton, és a felső rétege színezett. Mediterrán hatású épületeknél közkedvelt burkolókő. Antikolt felületű változata is kapható.

ZÚZOTTKÖVEK, KAVICSFELÜLETEK
07. Zúzottkő/bazalt murva felület, 8-10 mm átmérőjű szemcsékből
A különböző szürkés és barnás árnyalatú bazaltzúzalékokból nagyon erős hangulatú felületek alakíthatók ki. Használhatjuk őket a kerti pihenő körül, de segítségükkel kerti utat is készíthetünk. Itt is lényeges, hogy 10-12 mm-es frakciójú kőzúzalékot használjunk, mert az ennél nagyobb méret már kényelmetlen a talpnak.
08. Aprószemű terméskő – dekor palakő
Kis felületre dekorációs céllal a legjobb választás a kékes-szürkés árnyalatú palakő. Leginkább modern, épített környezetben érvényesül, ahol a szoborszerű, visszafogott növényzet nem takarja el és nem növi be.

09. Kavicsfelületek
Leginkább díszítő funkciójuk lehet, járófelületnek nem igazán alkalmasak, mert egyenetlen felületükön kényelmetlen a járás, a kerek kavicsok pedig szétcsúsznak a talpunk alatt. Olyan helyen viszont ideálisak lehetnek, ahol nehezen maradna meg a gyep vagy a növényzet, pl. a ház körüli extrém meleg helyeken, vagy bármilyen tető alatti területen, ahol az öntözés nehezen megoldható.

Comments are closed