Tavaszi virágágyások évelői

openairkert_tavaszi_viragagyasok_eveloi_nezokepA hosszú, színtelen tél után legtöbbünk alig várja a tavasz első virágait, a rügyező cserjéket és fákat. Hogy a kertben minél hamarabb élvezhessük a természet látványát, a kert tervezése vagy átalakítása során érdemes gondosan összeválogatni az ültetni kívánt növényeket, így akár már január végén-február elején is lesz miért kisétálni a kertünkbe.

Az egyik legkorábban virágzó évelő növény a hunyor. Két legáltalánosabb a fekete hunyor (Helleborus niger), ami a gyökérszínéről kapta a nevét (virága csakis fehér színű), valamint a keleti hunyor (Helleborus orientalis), aminek virágszíne a fehéres-zöldes-lilától a sötétliláig változik.

Velük egy időben a hóvirág is megjelenik, enyhe télen már januárban kihajtanak. Három általános faja kapható: egyik a török vagy pompás hóvirág (Galanthus elwesii), ami akár 20 cm-es nagyságot is elérheti, virága illatos, másik a széleslevelű hóvirág (Galanthus woronowii), harmadik pedig a talán legáltalánosabb kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis). Megjelenésükben azonban nincs különösebb eltérés, így bármelyikkel jól járunk ha a kertünkbe ültetjük.

A harmadik legkorábban nyíló virágunk a krókusz. A sziklakerti krókusz (Crocus chrysanthus) a kisebb, virágszíne minden fő színárnyalatban játszik, másik a nagyvirágú krókusz (Crocus vernus), aminek mérete a 15 cm-t is elérheti.

Őket követik a tulipánok (amikből korai-, közepes- és késői virágzású változatok egyaránt léteznek), a nárciszok, valamint a császárkoronák (Fritillaria imperialis), amik viszonylag korán, már áprilisban kinyitják hatalmas virágaikat.

A hagymásokat (kivéve a hóvirágot és a krókuszokat) érdemes alacsony talajtakaró, párnát alkotó évelőkkel együtt ültetni, amik alól ezek a hagymások könnyen kihajtanak, virágzás és a levelek elszáradása után pedig a felettük lévő évelők védelmében a hagymákat nem veszélyeztetni a kapálás/ásás.

A sorba ültetés helyett tegyük őket inkább laza csoportba, a fő rálátás irányára merőlegesen széthúzva őket, így a csoport nagyobbnak tűnik.

Március beköszöntével a hagymásokon túl is egyre szaporodnak a színek a kertben, ezek egyike a bőrlevél. Két faja közül a szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) a nagyobb, tápdús, üde földben levelei akár a 30 cm átmérőt is elérheti, sötétrózsaszín virágai 30-40 cm-es virágszáron már március elején kinyílnak. A vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia crassifolia) levele jóval kisebb, virága hasonló, annál valamivel kisebb. Enyhe őszi időben néha másodvirágzás is jelentkezik mindkét növény esetében. Arra figyeljünk, hogy olyan helyre ültessük, ahol legalább a nyári időszakban délután árnyékban van, különben levelei megégnek, növekedése megáll. A bőrlevél az árnyékos-félárnyékos, üde, nedves helyeken érzi magát legjobban.

További korán (április) virágzó évelők: téltemető (Eranthis hyemalis), indás ínfű (Ajuga reptans), kaukázusi ikravirág (Arabis caucasica), kerti pázsitviola (Aubrieta sp.), kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla), nagy szívvirág (Dicentra spectabilis), kaukázusi zergevirág (Doronicum orientale), szürke kutyatej (Euphorbia myrsinites), díszszamóca (Fragaria Lipstick), erdei sárgaárvacsalán (Galeobdolon luteum), örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), balkáni nőszirom (Iris reichenbachii), japán kövérke (Pachysandra terminalis), árlevelű lángvirág (Phlox subulata), tavaszi kankalin (Primula veris), szártalan kankalin (Primula vulgaris), leánykökörcsin (Pulsatilla mollis), nyugati kökörcsin (Pulsatilla vulgaris), szívlevelű turbántok (Tiarella cordifolia), nagy meténg (Vinca major), tarkalevelű nagy meténg (Vinca major Aureovariegata), kis meténg (Vinca minor), illatos ibolya (Viola odorata), erdei berkipimpó (Waldsteinia geoides).

Comments are closed