2015 május – Varjúháj és rokonsága

openairkert_nezokep_lakaskultura_2015_majusEdényben, ágyásban vagy sziklakertben egyaránt jól mutatnak és mostoha körülmények között is hosszan díszlenek a varjúhájfélék.

A népes Sedum nemzetség legtöbb faja az északi félteke hegyvidéki területein őshonos. Húsos leveleikben, illetve szárukban a kaktuszokhoz hasonlóan elraktározzák a vizet, így olyan helyeken is életképesek, ahol más növények a szárazság miatt kipusztulnának.

Az alacsony varjúhájfélék levele általában hengeres, a magasaké kerekded. A zöld mellett sárga, piros, bordó, hamvaskék, szürkéskék és fehér tarka levelű fajok is előfordulnak. Levélszínük az őszi hideg hatására egyre intenzívebbé válik, és télen is kitart. Nyáron apró sárga, rózsaszín, piros vagy fehér virágaik nyújtanak szemet gyönyörködtető látványt, de a kárpáti varjúháj egyenes száron levő vörösesbarna magállományai télen is felettébb mutatósak.

openairkert_lakaskultura_2015_majus_varjuhaj_es_rokonsaga

Lakáskultúra cikk 2015 május – Varjúháj és rokonsága

Valamennyi varjúháj – csakúgy, mint a rokon kövirózsa és kőtörőfű – kedveli a napos, meleg fekvést, de elvisel a részleges árnyékot is. Száraz vagy üde, laza szerkezetű, közepes tápanyagtartalmú, homokos-kavicsos vagy kavicsos-vályogos földet igényelnek. Normál talajú ágyakban elnyomhatják őket a szomszédos növények, nedves vagy tápdús ültetőközegben pedig könnyen elrothadnak vagy kimerülnek a túlzott magképződés következtében.

Elegendő egy rövid hajtásdarab, nagy levelű fajoknál már egyetlen levél is, hogy gyorsan új növényt kapjunk. A már gyökeres hajtásokat tavasz és nyár között ültessük el, az idősebb, bokros példányokat tőosztással is szaporíthatjuk. Az új hajtások növekedése és a virágzás érdekében 3-4 évenként ajánlott gyengén trágyázni a töveket, ezenkívül nincs szükség más gondoskodásra.

A borsos varjúháj növekedését nem árt figyelemmel kísérni, mert ideális körülmények között erősen terjed, és gyomnövénnyé válhat.

                                                                                                Török Zsuzsa, Lakáskultúra

Ha legközelebb balkonnövényt vásárol, ne csak petúniát és muskátlit válasszon, hanem örökzöld varjúhájakat is! A rendkívül szárazságtűrő párnás fajok mellett a magas növésűeket is bátran ültetheti balkonládába vagy edénybe: még a legmelegebb kánikulában sem sínylik meg, ha 3-4 napig elmarad az öntözés. Rendszeres és bőséges öntözés mellett viszont szeptemberre (illetve a mostanában szokásos meleg nyár miatt már augusztusra) kifejlődnek a 30-40 cm-es száron ülő virágaik, amelyek vázába vagy asztaldísznek is ideálisak.

                                                                                                Kiss Gábor

A varjúhájak fajtáiról a linkre kattintva olvashatsz bővebben!

Alacsony varjúhájak 1.

Alacsony varjúhájak 2.

Magas varjúhájak 1.

Magas varjúhájak 2.

A legáltalánosabb alacsony, párnát alkotó varjúhájfélék:
Magas Sedumok:

 

 

varjúháj, sziklakerti növény, szukkulens növény, sziklakert, kerttervezés Budapest, kertépítés Budapest, kerttervezés, automata öntözőrendszer, kerti ötletek, dísznövények, szép kertek, díszkertek, kertépítés, gyepszőnyeg, kert tervezés, kerti növények, évelő virágok, kertek, kerttervezés árak, kerttervezés ötletek, kerttervezés tippek

Comments are closed